Antena Căutare

Ce se întâmplă cu românii care produc sau vând miere cu adaosuri de zahăr. Atenție, sancțiunile sunt drastice!

Persoanele care fac sau comercializează miere cu adaosuri de zahăr riscă sancțiuni drastice, de până la 40.000, dar și suspendarea autorizației sanitar veterinare, potrivit noii legi a apiculturii, ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. 

Ce se întâmplă cu românii care produc sau vând miere cu adaosuri de zahăr. Atenție, sancțiunile sunt drastice!
Ce se întâmplă cu românii care produc sau vând miere cu adaosuri de zahăr. Atenție, sancțiunile sunt drastice!

Astfel, în urma modificărilor aduse acestei legi, pe etichete trebuie să fie înscrisă clar țara de proveniență, dar și dacă produsul conține amestecuri de miere. Ba mai mult, nu se poate scrie pe borcanul de miere ”produs românesc” dacă nu sunt respectate prevederile din Legea 168/2017.

Cine se izolează când revine din vacanță. Ce decizii au luat autoritățile

În forma adoptată de Parlament luna trecută se specifică faptul că mierea este definită ”substanța naturală dulce produsă de albine Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secrețiile secțiunilor vii ale plantelor sau din excrețiile, pe secțiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hrănesc prin sucțiune din plante, și pe care albinele le colectează, le transformă, combinându-le cu substanțe proprii specifice, le depozitează, le deshidratează, le adună și le lasă în faguri pentru a se macera și a se maturiza”.

Spitalele din Timişoara îşi deschid treptat uşile şi pentru toată lumea

De asemenea, medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator.

Ce sancțiuni riscă cei care nu respectă legea

Noua lege stabilește și o listă lungă de amenzi, de la 50-100 de lei pentru cei care nu au completat carnetul de stupină pănă la 30.000-40.000 de lei pentru ”producătorii, procesatorii și comercianții care comercializează cu bună știință, miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanțe interzise (...), și după caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Premierul Orban, un nou avertisment: ”Riscul unui nou val epidemic este foarte mare!” De ce ar trebui prelungită starea ... Moarte învăluită în mister. Tânără de 29 de ani, găsită moartă într-un lac din Tulcea. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x