Antena Căutare

Ce se întâmplă cu voucherele la energie. Ce români au rămas fără ele și când se dau din nou

Românii vor primi în anul 2023 carduri (vouchere) de energie, un sprijin în valoare de 700 lei pentru plata facturilor, de două ori/an, acesta fiind acordat din fonduri europene. Care este procedura de acordare.

Românii vor primi în anul 2023 carduri (vouchere) de energie, un sprijin în valoare de 700 lei pentru plata facturilor, de două ori/an, acesta fiind acordat din fonduri europene. Care este procedura de acordare.

profimediaimages.ro

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, a transmis, miercuri, MInisterul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.

Ce români nu vor primi cardurile/voucherele de energie și de ce

Modalitatea de folosire și emitere a cardurilor pare să pună probleme! Peste 500.000 de beneficiari au fost scoși din sistem pentru că aveau aceeași adresă și nu mai primesc. Mai mult, unele asociații de proprietari spun că nu știu să emită certificate de validare a datoriilor.

Guvernul este așteptat săptămâna acesta să vina cu o Ordonanță de Urgență pentru plata online cu cardul. Până când va fi gata aplicația, românii care beneficiază de carduri au 3 variante sa le folosească: la oficiul poștal, la domiciliul beneficiarului cu ajutorul poștașului sau bani în mână pentru lemnele de foc. Din luna octombrie, însă, plafonul ar putea fi extins de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, astfel că 5 milioane de români s-ar putea încadra pentru a primi ajutor pentru plata facturilor, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: Cine poate beneficia de cardul de energie în valoare de 1400 de lei. Se va acorda în două tranșe

Beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie în perioada 1-28 februarie 2023

Plăţile se vor putea efectua după următorul calendar:

 • Pentru tranşa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
 • Pentru tranşa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Cine beneficiază de cardurile/voucherele de energie în 2023

pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum şi pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

 • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
 • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
 • Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei.

Care este procedura de acordare a cardurilor/voucherelor de energie

Plăţile din ajutorul pentru încălzire se fac prin servicii de mandat poştal prin una din următoarele modalităţi:

 • Direct la poştaş de care aparţine beneficiarul ajutorului de încălzire;
 • Direct la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul;
 • Prin servicii electronice de mandat poştal;
 • La fiecare plată se poate vizualiza soldul contului beneficiarului.

La 1 ianuarie 2024, toate cardurile îşi încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Care sunt actele necesare pentru plată

 • Cardul de energie (primit prin Poşta Română);
 • Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire şi actul de identitate al împuternicitului);
 • Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înştiinţare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociaţiei de proprietari/locatari, în cazul plăţii încălzirii în sistem centralizat de termoficare);
 • Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuieşte.

Cum pot deconta facturile pentru cumpărare lemne de foc pe care le-am achitat în numerar?

 • Facturile pentru lemne de foc care au fost cumpărate începând cu luna august 2022 pot fi decontate în numerar de la poştaşi sau de la oficiile poştale după caz pe baza documentelor doveditoare, respectiv factură şi chitanţă/ordin de plată pentru achitarea acestora ş.a.m.d. Documentele justificative care însoţesc factura sau după caz documentul de plată sunt cardul de energie şi actul de identitate.
 • Dacă facturile sau după caz documentele de plată nu mai există sau au fost pierdute de beneficiar se acceptă duplicat după acestea. Duplicatul facturii de energie şi a documentelor de plată se eliberează de către furnizorul de material lemnos, potrivit News.ro.

Citește și: Când se va încheia epidemia de gripă. Estimările anunțate de ministrul Alexandru Rafila

Județul din România unde zăpada este până la geamul caselor. Locuitorii avertizează că se circulă foarte greu... Românii care ies mai devreme la pensie. Tot ce trebuie să știi despre acordarea acestor sume de bani...
Idei pentru un mic dejun sănătos. Începe ziua cu o masă plină de nutrienți
Dimineața, ai nevoie de o masă echilibrată, bogată în nutrienți, care îți oferă energie...
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023. Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 9 iunie 2023 spune că Taurii se vor concentra pe îndatoririle profesionale...
Parteneri
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Prăjitură gustoasă, aromată și colorată
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x