Antena Căutare

Cine se poate vaccina cu doza trei de Moderna. Doar pentru o anunită categorie de vârstă este recomandat serul a treia oară

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a Statelor Unite a recomandat administrarea de rapeluri ale vaccinului pentru Covid-19 al companiei Moderna persoanelor cu vârste de peste 65 de ani şi celor care au risc ridicat de a face forme grave ale bolii, transmite Reuters.

femeie in timpul vaccinarii
O comisie de experţi a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a Statelor Unite a recomandat joi, în unanimitate, administrarea de rapeluri ale vaccinului pentru Covid-19 al companiei Moderna persoanelor cu vârste de peste 65 de ani şi celor cu risc ridicat să facă forme grave ale bolii, transmite Reuters. | shutterstock

Comisia consultativă pentru vaccinuri şi produse biologice asociate s-a reunite joi pentru a analiza doza suplimentară a vaccinului Moderna, iar vineri va analiza dacă să facă o recomandare similară pentru rapelul Johnson & Johnson's.

Dacă FDA va aproba rapelul Moderna, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va face recomanddări specifice privind cine va fi vaccinat cu rapel. Consultanţii CDC se vor întâlni săptămâna viitoare. Votul în favoarea rapelului Moderna a fost de 19 la 0.

Rapelurile vor fi administrate la cel puţin şase luni de la vaccinarea cu două doze.

Moderna vrea să obţină autorizarea unui rapel care conţine 50 de micrograme de vaccin

Moderna vrea să obţină autorizarea unui rapel care conţine 50 de micrograme de vaccin, jumătate din concentraţia unei doze obişnuite, dar totuşi mai mare decât cea a vaccinului realizat de Pfizer/BioNTech, de 30 de micrograme, potrivit news.ro.

Pe lângă persoanele de cel puţin 65 de ani şi a celor care riscă forme grave de boală, comisia de experţi a votat pentru a recomanda aprobarea celei de-a treia doze de vaccin Moderna pentru persoanele expuse frecvent la infecţiile cu coronavirus în timpul activităţii profesionale.

Citește și: Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Oficialii din sectoeul sănătăţii au fost presaţi să autorizeze rapelurile după ce Casa Albă a anunţat în august că intenţionează să lanseze o campanie pe scară largă de administrare a rapelurilor, în funcţie de aprobările din partea FDA şi CDC.

Ambele agenţii au aprobat luna trecută administrarea rapelurilor vaccinului Pfzerş/BioNTech. De atunci, aproape 9 milioane de oameni au primit a treia doză de vaccin, potrivit datelor publicate miercuri de CDC.

Care sunt categoriile ce vor face a patra doză de vaccin, la șase luni de la schema completă cu trei doze anti-Covid

Președintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat care este categoria de persoane căreia i se va administra a patra doză de vaccin, la șase luni după ce i s-a administrat schema cu trei doze.

Astfel, persoanele cu răspuns imun scăzut vor face primele trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-Covid.

Citește și: Nou tip de înșelăciune pe bază de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Ce avertisment au lansat polițiștii

Aceste persoane sunt denumite "imunodeprimate" și li se recomandă o doză în plus de vaccin ce va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna.

„Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială”, a spus preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Aeesta a mai spus că persoanele cu un răspuns imun normal vor avea schema cu două doze plus booster.

Citește și: Certificatul verde de vaccinare ar putea deveni obligatoriu în magazine, însă nu în toate.Care sunt excepțiile, anunță Raed Arafat

„Persoanele care au un răspuns imun normal vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a spus medicul într-o conferință de presă, potrivit Digi24.

Citește și: Ce sunt anticorpii monoclonali, de când sunt disponibili în România și cine poate face această terapie

Acesta a mai precizat că doza a treia din prima schemă de vaccinare se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul BioNTech Pfizer, cât şi pentru vaccinul Moderna.

Certificatul verde de vaccinare ar putea deveni obligatoriu în magazine, însă nu în toate.Care sunt excepțiile, anunță R... Rezultate Loto 17 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x