Antena Căutare

COVID-19, boală profesională. Ce categorii de angajați, în afară de medici, ar primi salariu integral pe timpul concediului medical

Infecția cu noul coronavirus ar putea deveni boală profesională. Ce categorii de angajați, în afara medicilor, ar urma să primească salariu integral, pe perioada concediului medical.

Într-o discuție cu Ingrid Iordache, liderul arădean al umaniștilor, Petre Toma, reprezentantul CNSLR Frăția în Arad, a propus ca procentul să devină 100% și boala să fie încadrată în categoria bolilor profesionale.

„Lucrăm în acest moment la expunerea de motive, fiindcă persoanele care lucrează în această perioadă în prima linie se expun.

Salariații care s-au îmbolnăvit la locul de muncă prin prestarea activității beneficiază doar de prevederile legale referitoare la o boală obișnuită, adică sunt plătiți pe perioada concediului medical doar cu 75% din salariu, acest lucru nefiind corect și nici moral.

Citește și:

Viorel Cataramă a primit rezultatul testului COVID-19! Prima reacție a afaceristului, după aflarea rezultatului: „Asta am vrut să demonstrez”

Noi vrem să facem ca această boală să fie văzută ca o boală profesională. Într-adevăr, sistemul medical este în prima linie, însă tot în prima linie sunt, spre exemplu, și persoanele de la Protecția consumatorului. Acestea lucrează fără echipamentul necesar, sunt foarte expuse riscului îmbolnăvirii, iar ca ei sunt mulți alții”, a spus Ingrid Iordache, la Antena 3.

Boala COVID-19 va fi reîncadrată în grupul bolilor de categorie A

Avocatul Poporului a anunţat că a solicitat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii să includă boala provocată de COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporţie de 100%.

„Aceasta în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, boala este extrem de contagioasă şi cu o arie de răspândire foarte mare.

Citește și:

„Al doilea val de COVID-19 este exclus! Epidemia se încheie!” Medicul care susține că a găsit tratamentul anti-coronavirus anunță „moartea” virusului

În prezent, conform legislaţiei în vigoare, cei aflaţi în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizaţie plătită în proporţie de numai 75%”, a transmis Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie modificată o Hotărâre de Guvern din anul 2000, iar această boală să fie cuprinsă la categoria grupa A boli infectocontagioase.

Citește și:

Evoluție neprevăzută a COVID-19 în România. Specialiștii, fără răspunsuri! Ce s-ar putea întâmpla, în următoarele zile? Alexandru Rafila: „Sunt surprins”

Hotărârea care aprobă Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale precum şi bolile infectocontagioase din grupa A pentru care asiguraţii beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă fără condiţii de stagiu de cotizare cuprinde 36 de afecţiuni, între care hepatita virală, holera, malaria, rabia, reumatismul articular acut, scarlatina, tusea convulsivă, infecţia HIV şi altele.

Vei purta mască din 15 mai. Atenție, poate provoca acnee sau chiar herpes. Sfaturi utile de la dermatologi... Sprijin de 500 de lei pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari, pentru 4.000 de copii din Bucureşti, printr-un pro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x