Antena Căutare

Traditii de Sfantul Dumitru: "Hai la Focul lui Sumedru!"

Credinciosii crestin ortodocsi il sarbatoresc, astazi, pe Sfantul Dumitru. Traditia spune ca noaptea de dinainte incuie vara, desfrunzeste codrul si are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor. Ca sa respecte cele transmise din mosi-stramosi, mii de oameni din mai multe zone ale tarii au aprins focuri de tabara imense si au dansat in jurul lor

Platoul Inima Reginei, din Bran, a fost luminat in miez de noapte de flacari de patru metri inaltime. Sute de localnici si turisti s-au strans acolo ca sa aprinda Focul lui Sumedru. El marcheaza sfarsitul verii si inceputul sezonului rece.

Pe langa foc, atmosfera a fost incinsa si de cateva hore, dar si de paharele cu palinca, savurata alaturi de farfuriile cu mancare aburinda.

Flacari s-au aprins si pe Dealul Mataului din judetul Arges. Ele au fost pornite de tortele purtate in maini de copiii imbracati in costume populare. Printre cei aproape o mie de localnici si turisti stransi pe Dealul Mataului s-a numarat si Ovidiu Lipan Tandarica.

Focul din ajunul sarbatorii de Sfantul Dumitru are rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rug sunt folosite, apoi, pentru a fertiliza gradinile si livezile. Se spune ca cine sare peste foc strigand "Hai la Focul lui Sumedru" va fi sanatos tot anul.

Puteti urmari toate editiile Observatorului pe AntenaPlay.ro!

Ingrijorator! Cornul primit de elevi in scoli, un cocktail de E-uri... In aceasta noapte, romanii isi potrivesc ceasurile pentru ora de iarna!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x