Papa Francisc a fost cel de-al 266-lea Suveran Pontif. Acesta s-a stins din viață în a doua zi de Paște, după o perioadă grea de spitalizare. Cardinalii urmează să se reuneasă în Conclav pentru a alege un nou lider al Bisericii Catolice.
Citește și: Zi de doliu național pentru Papa Francisc în România. Ce presupune acestă măsură
Cum își alege noul Papă numele. Detaliul pe care puțini îl știu
Pentru alegerea unui nou Papă, sunt respectate câteva reguli scrise, dar și nescrise. Candidatul trebuie să fie cardinal, episcop și să aibă o vârstă adecvată, dar și să cunoască limbi străine, să aibă abilități diplomatice și să dea dovadă de o sănătate fizică și mentală bună.
Rezultatul votului este anunțat prin intermediul unui fum. Dacă este de culoare albă, noul Papă a fost ales, dar însă nu s-a ajuns la un consens, fumul este negru.
Citește și: Cu cine vorbea Papa Francisc în fiecare zi de mai bine de un an: „Nu este uşor să trăieşti aici”
După anunțarea Papei, acesta trebuie să își aleagă un nume. Acesta este întrebat în latină care este numele cu care va fi cunoscut în lume. Numele poate fi inspirat din alegerile celor de dinaintea lui sau din sfinți. El poate opta și pentru o formă latinizată a propriului nume. De asemenea, se poate identifica după semnificația numelui, precum Pius care semnifică pios sau Inocențiu. De exemplu, Papa Ioan al XXII-lea și-a ales numele făcâd referire la propriul tatăl.
Potrivit unei surse, înainte de secolul X, numai șase Papi și-au schimbat numele. De la Simon Petru, primul Papă martirizat în anul 64 după Hristos, niciun Papă nu a îndrăznit să adoptea numele Petru. Ioan al XIV-lea (983), care se numea Petru, nu a încălcat acest tabu. La fel s-a întamplat cu Sergiu al IV-lea (1009).
Sixt este primul nume care a fost ales în mod repetat începând din anul 257, odată cu Papa Sixt al II-lea. De atunci, numele cel mai frecvent adoptate sunt Ioan (21), Grigore (16), Clement şi Benedict (15), Leon şi Inocenţiu (13) şi Pius (12).
După alegerea numelui, cardinalul protodiacon sau diacon iese la balconul Bazilicii Sfântul Petru și proclamă noul Papă, spunâdu-i numele de botez și anunțându-i numele papal: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Eminentissimum ac reverendissium dominum...”
Vezi mai multe stiri externe pe observatornews.ro
Cele mai noi informații! Când intră banii în luna mai 2025 pentru alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi social... Ce salariu primesc românii care culeg căpșune și sparanghel în Germania. De ce se tem fermierii de mărirea salariilor...