Antena Căutare

Cum îți dai seama dacă erupția de pe pielea copilului e varicelă sau variola maimuței. Cum se manifestă monkeypox la cei mici

Infecțiile de variola maimuțelor se răspândesc la nivel global, iar în Marea Britanie chiar și un copil a contactat boala. Specialiștii fac apel la toți părinții pentru a fi atenți la leziunile și erupțiile de pe pielea celor mici.

colaj de imagini cu un copil, o femeie si un barbat cu variola maimutei Galerie
Infecțiile de variola maimuțelor se răspândesc la nivel global, iar în Marea Britanie chiar și un copil a contactat boala. Specialiștii fac apel la toți părinții pentru a fi atenți la leziunile și erupțiile de pe pielea celor mici. | Shutterstock.com

Variola maimuței este o boală ușoară care se ameliorează cu timpul, însă în cazuri foarte rare poate duce la moarte. Este răspândită în părți din Africa de Vest sau Centrală, dar infecții au fost acum înregistrate la nivel global.

Pentru că au apărut și cazuri de copii infectați cu variola maimuței, un medic a dezvăluit cum poți să-ți dai seama dacă erupția cutanată a copilului tău este într-adevăr provocată de monkeypox.

Dr. David Porter, consultant în boli infecțioase pediatrice, a spus că părinții nu ar trebui să-și facă griji că copiii lor au variola maimuțelor, deoarece cazurile la tineri sunt rare.

Citește și: Cum se transmite, de fapt, variola maimuței. Informațiile inițiale sunt contrazise de specialiști. Cum te poți proteja

Acesta susține că pielea micuților ar trebui controlată atent și, în caz că observă erupții, să consulte un medic.

„Ca părinte cu un copil care ar putea dezvolta o erupție cutanată, nu cred că părinții ar trebui să fie îngrijorați de faptul că aceasta este... variola maimuței în acest stadiu, pentru că vedem un număr foarte mic de cazuri.

Și în toate focarele anterioare care au avut loc în afara Africii în ultimii câțiva ani, am observat un număr foarte rar de cazuri la copii, deci oricum a fost predominant la adulți.”, a explicat el.

Citește și: Varicela (vărsatul de vânt): tot ce trebuie să știi despre această boală a copilăriei

Cum diferențiezi varicela de variola maimuței

Când vine vorba de diferența dintre erupțiile cutanate, simptomele sunt diferite. Dacă copilul are varicela va suferi de dureri, precum și o pierdere a poftei de mâncare, care nu este un simptom cheie al bolii variolei maimuței.

În cazul ambelor boli, erupțiile cutanate sunt similare, dar cea povocată de varicelă este mai inflamată și mai greu de observat pe pielea mai închisă.

Simptomele variolei pentru mâini, picioare și gura sunt similare cu varicela, dar diferă pentru că pacienții au și ulcere bucale pe limbă.

Citește și: Prima țară din Europa care introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței. Câte cazuri au fost înregistrate

Variola maimuței, mai periculoasă pentru copii decât pentru adulți

Dr. Susan Hopkins a spus, pentru The Sun, că boala este „relativ ușoară” la adulți, însă nu și pentru copiii mici.

Simptomele inițiale sunt de obicei „nespecifice”, a spus acesta, care a adăugat că e monkeypox e „o boală virală”. După infectare, o erupție cutanată de tip varicelă se răspândește pe corp.

Aceasta afectează de obicei fața, mâinile și brațele, dar se poate răspândi în zonele genitale.

Citește și: Ce spune medicul Virgil Musta despre variola maimuței: „Nu avem de ce să ne temem”. Ce sfaturi ne dă specialistul

„Începe cu pete roșii și se transformă în vezicule – acestea sunt leziuni de tip blister care sunt un pic ca varicela. Se ameliorează și odată ce crustele au căzut, nu mai sunt infecțioase”, a spus dr. Hopkins.

Medicii spun că rata mortalității la copii este între 1% și 15%.

Persoanele care au contractat variola maimuțelor vor începe de obicei să prezinte simptome la cinci până la 21 de zile după infecția inițială. De cele mai multe ori, copiii vor experimenta aceleași simptome ca și adulții.

Citește și: Erupția cutanată cauzată de căldură. Care sunt cele mai întâlnite tipuri și din ce cauză apar

Bacalaureat 2022. Calendarul sesiunii de vară și actele necesare pentru înscriere. Când va începe examenul... Pastilele cu iod vor ajunge în farmacii. Cum vor fi eliberate. Decizia Ministerului Sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x