Antena Căutare

Cum ne afectează ora de vară și ce putem face pentru a trece mai ușor peste această schimbare

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară poate fi problematică pentru unii oameni. Cum ne afectează și ce putem face pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

trecerea la ora de vară
Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară poate fi problematică pentru unii oameni. Cum ne afectează și ce putem face pentru a trece mai ușor peste această perioadă. | Getty Images

În fiecare an, în ultimul weekend din luna martie, trecem la ora de vară. Ideea din spatele acestui concept este de a conserva cât mai mult lumina naturală. Cu toate, acestea, faptul că ne trezim mai devreme cu o oră (dacă ne gândim la ora de iarnă), ne poate crea anumite probleme. S-a constatat că schimbările de oră duc la o stare de somnolență pe parcursul zilei, apar diverse probleme de sănătate și cresc riscurile accidentelor rutiere.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Ajustarea timpului cu o oră poate să nu pară o schimbare prea drastică, dar experții în somn au observat tendințe îngrijorătoare care apar în timpul tranziției dintre timpul standard și ora de vară, în luna martie. Aceste probleme includ probleme cardiace, tulburări de dispoziție și coliziuni ale autovehiculelor. În plus, ora de vară poate provoca probleme de somn dacă ritmurile circadiene nu sunt aliniate cu ciclurile naturale de lumină și întuneric. Unii oameni au, de asemenea, simptome de insomnie din cauza schimbărilor.

Tranziția la ora de vară, atunci când avem parte de mai multă lumină seara, poate întârzia ciclul de somn-trezire și te face să te simți mai obosit dimineața și alert seara. Un studiu arată că un om doarme mai puțin cu 40 de minute odată cu trecerea la ora de vară, potrivit sleepfoundation. În plus, față de aceste dereglări ale somnului, cercetătorii au mai observat și un risc mai mare de tulburări de dispoziție, sinucidere și de a fi implicați în accidente de circulație în ambele perioade de tranziție bianuale. Cu toate acestea, experții sugerează că pe termen lung, există o reducere a accidentelor, deoarece mai mulți oameni conduc acasă de la locul de muncă în timpul zilei.

Cine și de ce dorește eliminearea orei de vară și de iarnă

Unii cercetători spun că trecerea de la ora de iarnă la cea de vară se va resimți cel puțin în prima săptămână după această schimbare.

Cum putem trece mai ușor peste schimbarea orei

Pentru a ne adapta mai ușor cu ora de vară, psihologul Florina Anichitoae a oferit o serie de sfaturi. Potrivit Hotnews, psihologul recomandă să încercă să dormim mai devreme față de cum am fost obișnuiți, în prima săptămână de după schimbarea orei. Se recomandă, de asemenea, o utilizare limitată a ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.

Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi – inclusiv în weekend – este o practică sănătoasă de igienă a somnului care vă poate pregăti și pentru schimbările de timp. Asigurați-vă că aveți cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte înainte și după trecerea la sau de la ora de vară.

De asemenea, se mai recomandă ca înainte cu câteva ore de somn să se limiteze activitatea mentală pentru a pregăti corpul pentru somn.

Pentru a ușura trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, se recomandă să nu se consume alcool înainte de culcare. Cu toate că alcoolul îți provoacă stare de somnolență la început, acesta provoacă, de asemenea și întreruperi ale somnului și duce la o calitate slabă a somnului. Mesele grele și gustările înainte de culcare pot afecta negativ calitatea somnului.

Expunerea la lumina naturală este esențială pentru a tenua sentimentele de oboseală în timpul zilei, care adesea însoțesc schimbările de timp. Petrecerea timpului afară în timpul zilei, de asemenea, suprimă producția de melatonină, un hormon eliberat seara pentru a vă ajuta să vă simțiți obosiți și pregătiți pentru culcare.

Cât de periculoasă este vipera de stepă din Delta Dunării. Recomandări în cazul în care turiștii sunt mușcați... Țara în care oamenii s-au trezit pe două fusuri orare diferite. De ce politicienii nu vor trecerea la ora de vară...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x