Antena Căutare

Cum reglezi ușile și geamurile de termopan pe timp de iarnă. Trucul care te ajută să economisești banii pentru căldură

Iarna este un anotimp care poate avea un efect grav dăunător asupra casei tale și a obiectelor din ea. Dincolo de asta, costul pentru încălzirea locuinței este mai mare decât în restul anului. Totuși, poți face ceva pentru a scădea facturile. Iată despre ce e vorba.

colaj de imagini cu ferestre si usi din termopan reglate pentru iarna Galerie
Iarna este un anotimp care poate avea un efect grav dăunător asupra casei tale și a obiectelor din ea. Dincolo de asta, costurile pentru încălzirea locuinței este mai mare decât în restul anului. Totuși, poți face ceva pentru a scădea facturile. Iată despre ce e vorba.

Iarna își intră în drepturi și, cum costurile utilităților au crescut, tot mai mulți oameni caută soluții pentru a trece cu bine peste următoarele luni. Pentru a economisi banii pentru căldură puteți apela la un truc simplu, care constă în reglarea feroneriei.

Pe timpul iernii, din cauza diferențelor de temperatură între interior și exterior, pe geamurile termopan se poate observa condens, care apare doar pe suprafața celor mai reci locuri.

Citește și: Sfaturi pentru a reduce factura la energie. Care sunt recomandările specialiștilor în economie

Alte probleme sunt reprezentate de curenții de aer care intră în casă, faptul că geamul nu mai izolează fonic la fel ca la început sau se închid mai greu. De aceea, este indicat să verificați feroneria înainte ca frigul să își facă apariția.

Citește și: Stațiunea care dă startul sezonului de schi. Pe 1 Decemebrie, își deschide „porțile” pentru iubitorii sporturilor de iarnă

Feroneria este alcătuită din toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre. Ea are rolul de a asigura etanșarea, susținerea și mobilitatea ferestrei. De asemenea, aceste componente contribuie la o izolare fonică corespunzătoare, ajută tâmplăria să păstreze mai bine căldura.

Pentru ca feroneria să se mențină în bună stare de utilizare, este necesar să:

  • Lubrifiați periodic toate încuietorile, balamalele și mecanismele ferestrelor;
  • Folosiți uleiuri neacide și nerășinoase;
  • Verificați periodic blocatorii ce țin de siguranță - antiefracție.

Cum reglezi ușile și ferestrele de termopan pe timp de iarnă

Dacă observați că ferestrele nu se mai închid bine și se simte curent în jurul lor, este un semn că trebuie să reglați bulbii de închidere care se găsesc pe marginea ferestrei.

Aveți nevoie de o cheie hexagonală sau o șurubelniță dreaptă. Dacă nu este realizat acest reglaj, vă puteți confrunta cu pierderi de căldură prin pătrunderea curenților de aer rece în locuință, lucru care duce la creșterea facturilor la întreținere.

Citește și: Cum va fi vremea până la jumătatea lunii decembrie. În prima lună de iarnă gerul își face simțită prezența în România

La fel ca în cazul geamurilor termopan cu deschidere clasică, și cele oscilobatante (ferestre cu deschidere dublã, pe orizontal şi vertical) au aceeași nevoie de reglaj.

În cazul geamului, cu o cheie franceză sau cu un imbus, în funcție de tipul de butonaș blocant pe care îl aveți la fereastră, veți roti spre stânga sau spre dreapta. Dacă butonul este fix (n.r. ca cel din poza următoare), cu o formă ovală, trebuie rotit spre garnitură, pentru a crește presiunea pe garnitură. La final, el va trebui să arate așa:

Dacă aveți imbus, pe același principiu, veți introduce in interiorul butonașului și prin rotire, deplasați spre interiorul garniturii. În acest fel, crește presiunea pe cauciuc și ușile/geamurile se vor închide ermetic. În ambele cazuri, ar trebui să simțiți că strângeți și nu că eliberați presiunea.

Citește și: Iarna și-a intrat în drepturi la Poiana Brașov. Imagini de poveste cu prima ninsoare de la Cabana Postăvaru | VIDEO

Totuși, nu uitați să reglați feroneria din nou când temperaturile cresc. Presiunea ridicată poate dăuna tâmplăriei din termopan.

Așadar, vara trebuie să scadeți presiunea, utilizând tot o șurubelniță și acționând asupra bulbului. De această dată, imbusul se învârte în sensul opus. Astfel realizați reglarea presiunii pe garnitură, care este foarte importantă pentru buna funcționare a geamurilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Felicitări de Sfântul Andrei 2022 cu ”La mulți ani, Andrei/Andreea” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook azi, 30 no... De ce transpiră geamurile termopan pe interior. Iată cum scapi definitiv de această problemă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x