Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30X Factor

De ce a fost eliberat bărbatul care a dat foc unei tinere de 17 ani: "Și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale"

Bărbatul care a incendiat-o pe tânăra de 17 ani din Mehedinția fost eliberat anul trecut pentru bună purtare.

De ce a fost eliberat bărbatul care a dat foc unei tinere de 17 ani:

Bărbatul care a incendiat-o pe tânăra de 17 ani din Mehedinți și-a petrecut mai bine de jumătate din viață în închisoare.

Condamnat pe viață pentru cinci crime, Ion Cristian Turnagiu a fost eliberat anul trecut pentru bună purtare.

Bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani, arestat preventiv pentru 30 de zile. Victima sa este internată la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, cu şanse minime de supravietuire​

Instanța de control judiciar a apreciat că Turnagiu "și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială", potrivit motivării tribunalului.

Persoanele condamnate pe viață pot face cerere de liberare condiționată după ce au executat minimum 20 de ani, dacă îndeplinesc mai multe condiții: conduită bună pe toată durata executării pedepsei, îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare. De asemenea, instanța trebuie să fie convinsă că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Decizia definitivă de liberare condiționată în cazul lui Ion Turnagiu a fost dată pe 10 mai 2019. El își începuse executarea pedepsei pe 27 noiembrie 1993. Executase aproape 26 de ani.

Tribunalul Mehedinți a admis ultima cerere făcută de acesta, după ce inițial Judecătoria Drobeta Turnu Severin o respinsese.

Judecătoria Drobeta Turnu Severin preciza că Turnagiu, deși primise câteva recompense, "s-a preocupat pentru a se evidenția în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel că s-a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovadă unei adevărate îndreptări a condamnatului, ci reprezintă un simulacru pentru obținerea mai grabnică a liberării condiționate".

Judecătorii au fixat un nou termen de reiterare a cererii de liberare condiționată după dată de 18 noiembrie 2019, însă Turnagiu a contestat soluția Judecătoriei, iar Tribunalul Mehedinți i-a acceptat cererea de liberare.

În motivare, Tribunalul Mehedinți a arătat că Turnagiu a executat fractia minimă prevăzută de lege, pe timpul executării pedepsei a fost sancționat disciplinar, însă aceste sancțiuni au fost ridicate ulterior, a fost recompensat de 7 ori cu ridicarea măsurii disciplinare aplicate și de 24 de ori cu suplimentarea drepturilor.

"Nu lipsit de relevanță este și faptul că acest contestator a fost propus pentru liberare condiționată (de comisia din penitenciar - n.red.) cu unanimitate de voturi, la a nouă analiză, pedeapsa fiind executată în regim deschis. Astfel, instanța de control judiciar apreciază că perioada executată a fost suficientă pentru reeducarea condamnatului Turnagiu Ion și că acesta, prin participarea activă la programele desfășurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite în cazul sau", a concluzionat Tribunalul Mehedinți.

Bărbatul care i-a dat foc fetei de 17 ani a transmis un mesaj misterios cu o zi înainte să comită fapta: ”Vă iubesc, adio!” | Video

Tânăra incendiată de Turnagiu se află în stare critică și respiră cu aparatele. Ea a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului și a fost dusă la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Recomandari