Antena Căutare

De ce au crescut facturile la energie și care sunt soluțiile. Explicațiile consultantului economic Adrian Măniuțiu

Consultantul economic Adrian Măniuțiu a oferit explicații la Neatza cu Răzvan și Dani referitoare la problema creșterii prețurilor la curent și gaze.

Colaj cu bani, contor de gaze și bec Galerie
Consultantul economic Adrian Măniuțiu a oferit explicații la Neatza cu Răzvan și Dani referitoare la problema creșterii prețurilor la energie | Shutterstock

Cosultantul economic a specificat încă de la începutul discursului său că nu numai în România a crescut prețul la curent și gaze. Adrian Măniuțiu a precizat că deși prețurile la energie au crescut, facturile de 7 ori mai mari sunt eronate, iar consumatorii trebuie să semnaleze dacă observă o neregulă la facturi.

Întrebat de Dani Oțil de ce au crescut factuile la gaze și curent, consultantul a explicat că lipsa investițiilor naționale în energie este principala cauză.

Consultantul economic Adrian Măniuțiu, despre problema scumpirii energiei „Motivul real este inacțiunea noastră”

„Motivul real, din păcate, este inacțiunea noastră. Ceea ce trăim astăzi este pura expresie a relației dintre cerere și ofertă. De ce au crescut prețurile? Pentru că lumea are nevoie de utilități: de curent și gaze. Când nu ai curent și gaz și ai nevoie de curent și gaz, atunci prețul crește.

Când oferta este scăzută, dar cererea e foarte mare, prețul crește. În lipsa investițiilor, producția României a scăzut până la un nivel dramatic. Avem gazele din Marea Neagră de care ne batem joc, avem gaze pe uscat, de care ne batem joc, în sensul că investițiile n-au pornit. În loc să exportăm și să aducem bani în țară, am importat. Rușii au închis robinetul. Singurii cărora le merge bine sunt nemții care fac un joc dublu”, a explicat consultantul economic.

Consultantul a precizat că soluția pentru a ține facturile sub control este repararea decalajului investițiilor:

„Dacă nu vom repara acest decalaj al investițiilor și nu vor veni proiecte noi, vom continua acest declin al producției. Și asta înseamnă că va fi tot și tot mai scump. O altă problemă e că prețurile la care se fac referințele sunt prețuri din străinătate ”, a mai spus consultantul eonomic.

Citește și: Cu cât se vor scumpi pâinea, carnea si laptele după explozia prețurilor la energie

Totodată, consultantul vede cu ochi buni liberalizarea pieței, considerând că în timp, după apariția concurenței, piața liberă va duce la scăderea prețurilor.

„Singurul lucru care poate realmente să regleze piața ține și de liberalizarea pieței care a fost blamată E singurul element care ar putea duce la prețuri scăzute.

Citește și: Val de scumpiri pentru bucureșteni în 2022. Prețul la încălzire crește cu 70%, taxa pentru parcarea de reședință de peste 7 ori

Ce spune consultantul economic Adrian Măniuțiu despre facurile la energie eronate

Adrian Măniuțiu a vorbit despre problema facurilor care au arătat sume cu mult mai mari decât în lunile precedente.

„Există obligativitatea reverificării a 4 milioane și jumătate de facturi. Au fost 2 luni în care s-au emis facturi eronate. O eroare de soft pentru că s-a intervenit atât de mult în softul de facturare. Acum se calculează facturile eronate. Pentru că foarte multe, pe lângă că sunt greșite au apărut și fără plafonare și compensare, deși există o lege în acest sens.

Se vor recalcula fără penalizări, fără obligativitatea de a le plăti, atâta timp cât consumatorul a sesizat către furnizor, către ANR, sau către Protecția Consumatorului că e o problemă la factură. E o procedură foarte importantă. Dacă v-a crescut de 7 ori de la o lună la alta nu e pe fondul creșterii prețurilor. Nu se pot face debranșări, nu se aplică penalizări până se rezolvă”, a precizat consultantul.

Grevă la STB, transportul public în București este paralizat. De ce șoferii refuză să mai circule cu autobuzele sau tram... Rezultate extrageri Loto 20 ianuarie 2022. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x