Antena Căutare

Postul Paștelui 2018. De ce este bine să citim Paraclisul Maicii Domnului. Cum ne ajută acest Canon

Acestea sunt rugăciunile de suferință ale fiilor îndurerați adresate Maicii cele milostive, care este singura lor apărătoare și speranță în nevoi.

În cultul creștin ortodox există două Paraclise închinate Maicii Domnului: primul Paraclis compus de călugărul Teostirict în secolul nouă (unii spun Teofan) şi un al doilea Paraclis. Pe parcursul anului se cântă doar primul Paraclis închinat Maicii Domnului însă pe durata postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), tipicul bisericesc spune ca primul și al doilea Paraclis să fie cântate alternativ.

Acestea sunt rugăciunile de suferință ale fiilor îndurerați adresate Maicii cele milostive, care este singura lor apărătoare și speranță în nevoi. În cultul creștin ortodox există două Paraclise închinate Maicii Domnului: primul Paraclis compus de călugărul Teostirict în secolul nouă (unii spun Teofan) şi un al doilea Paraclis. Pe parcursul anului se cântă doar primul Paraclis închinat Maicii Domnului însă pe durata postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), tipicul bisericesc spune ca primul și al doilea Paraclis să fie cântate alternativ.

În biserica ortodoxă Rusă, echivalentul paraclisului este Moleben, ce are o structură asemănătoare, numai că se omite canonul, păstrând doar refrenul și Irmosul cântărilor trei, șase și nouă.

Motivul pentru care aceste slujbe se numesc „Paraclise“ este că cei credincioşi se adună pentru a se ruga Maicii Domnului să mijlocească pentru ei la Fiul său şi Dumnezeul nostru pentru mântuire și alinare. Acestea sunt rugăciunile de suferință ale fiilor îndurerați adresate Maicii cele milostive care este singura lor apărătoare și speranță în nevoi.

Potrivit profesorului de liturgică John Fountoulis, deși cele două canoane închinate Maicii Domnului sunt diferențiate prin denumirea de „primul“ și „al doilea“ de fapt ele au același număr de cântări și anume treizeci și două. Cu toate acestea, al doilea Paraclis este puțin mai mare. Adevărata deosebire între cele două este aceea că al doilea Canon este cântat pe un ton mai vioi în timpul postului Adormirii Maicii Domnului.

Paraclisul Maicii Domnului se citește pentru:

  • Alinare de suferințe trupești
  • Vindecare de boli incurabile
  • Împlinirea dorințelor bune
  • Naștere de prunci
  • Căsătorie
  • Pentru luminaria minții și întarirea în credință.

De fapt, Paraclisul Maicii Domnului este făcător de minuni. Se poate citi atunci cînd ești încercat de orice suferință. Se citește timp de 40 de zile. Iar în posturile mari, de Craciun și de Paști, se citește Canonul Maicii Domnului, în prima săptămînă din Post. Acatistele și Paraclisele Maicii Domnului sunt cele mi puternice rugăciuni împotriva bolilor și a suferinței de orice fel. Prin Fecioara Maria ne-au fost deschise porțile Raiului.

Vezi aici Paraclisul Maicii Domnului

Sursa - doxologia.ro. Sursa foto, Oana Nechifor

E jale. Sute de MII DE ROMÂNI vorfi obligați SĂ PLĂTEASCĂ această taxă. Legea a intrat ÎN VIGOARE!... Când va fi următorul cutremur MARE din România! „Va fi un seism de aproximativ 7 grade”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x