Antena Căutare

De ce nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare

Tradiția creștină spune că nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Când și cum se vopsesc ouăle de Paște. Cele mai bune trucuri

De ce nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare Galerie
Ouale de Paste

Tradiția creștină spune că nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Când și cum se vopsesc ouăle de Paște. Cele mai bune trucuri

De Vinerea Mare sunt legate o serie întreagă de credinţe populare. Se spune că în această zi nu ai voie să munceşti, nu ai voie să foloseşti cuţitul sau orice alt lucru care taie, cum nu este bine să vopseşti ouă. Se spune că dacă în Vinerea Mare va ploua atunci anul va fi unul bogat, iar dacă nu va ploua atunci anul va fi unul neroditor, secetos.

Potrivit tradiției creștine, ouăle de Paşte nu se vopesec în Vinerea Mare. Vopsitul ouălor de Paște se realizează de obicei în Joia Mare sau Sâmbăta Mare, niciodată în Vinerea Mare. Tradiţia spune că în această zi nu se fac nu se fac aluaturi, nici nu coacem și nici nu vopsim ouă. Mulți credincioși țin post negru în această zi.

În credința creștină, ouale de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis în noaptea Învierii. Acesta este și motivul pentru care creștinii, atunci când se întâlnesc sau ciocnesc ouă roșii, folosesc expresiile: “Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”. Din punct de vedere simbolic, ouăle au fost mereu asociate cu renașterea, începuturile sau Învierea Domnului. Culoarea roșie se spune ca ar trimite la sânge, la viață și la jertfa făcută de Hristos pe cruce.

În mod tradițional, culorile folosite la vopsire sunt naturale. Roșu se obține din flori de sovârf, galbenul din coji de ceapă sau frunze de mesteacăn, iar verdele se obține din frunze de nuc.

De ce nu e bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare

Oua de Paste

Cum se vopsesc ouăle de Paște

  • Așează ouăle într-un singur strat într-o oală
  • Nivelul apei trebuie să fie cu aproape trei centimetri desupra ouălor
  • Acoperă oala cu un capac și adu-o la fierbere
  • Când începe să fiarbă, îndepărtează oala de pe foc și las-o să stea
  • Dacă vrei să nu fie prea tari, lasă-le să se odihnească în apă între unu și patru minute
  • Dacă vrei să fie tari, lasă-le să stea în apă caldă între 15 și 17 minute
  • Când ouăle s-au fiert așa cum îți dorești, scurge apa caldă din vasul în care au fiert
  • Imediat acoperă-le cu apă rece și adaugă și câteva cuburi de gheață

Citește și: Când se prepară pasca, drobul și cozonacii de Paște. Rețete delicioase

Trucuri pentru vospirea ouălor de Paște

  • Ca ouăle să nu se spargă, acestea trebuie să se găsească la temperatură camerei cel puțin o oră.
  • Apa în care se fierb trebuie să fie rece, se poate de pus în apa o lingură cu sare.
  • Pentru ca ouăle de Paște să fie strălucitoare, după ce sunt vopsite, înmuiați o cârpă moale din bumbac în ulei și lustruiți-le.
  • Ouăle albe se colorează mai deschis, iar dacă vreți să vopsiți culori mai închise atunci folosiți ouă mai închise, la culoare.

Citește și: Tradiții de Paște. Ce se pune în coșul pentru nași

România a pierdut anul trecut încă 23.000 de locuitori, iar fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat... S-au schimbat regulile în Sănătate! În ce condiții vor primi românii decontări ale tratamentelor la privat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x