Antena Căutare

Aflăm astăzi ce înseamnă, de fapt, anxietatea. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată

Anxietatea se referă la îngrijorări excesive și incontrolabile privind evenimente de viață cotidiene. Aceasta apare la 5-9% din populație, iar incidența este de doua ori mai mare la femei decât la bărbați.

Aflăm astăzi ce înseamnă, de fapt, anxietatea. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată
Aflăm astăzi, ce înseamnă, de fapt, anxietatea. Care sunt simptomele și cum poate fi tratată

Din DEX aflăm că anxietate înseamnă: 1 Împrejurare. 2 Neliniște. 3 Teamă. 4 Stare de neliniște însoțită de palpitații, sufocare etc. întâlnită în unele boli nervoase. Anxietatea este o stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi.

Etimologia cuvântului ANXIETATE

Ziua Limbii Române 31 august. Câte cuvinte are Limba Română

Etimologia termenului anxietate poate fi sanscrită: “amhas” adică strâmtoare, îngustare. Latinii au folosit ANGUSTA, termen preluat în franceză şi germană ca angoisse şi angst. Verbul ANXIARE (a respira dificil, a se sufoca) şi adjectivul cu sens medical ANXIOS este folosit în documente din secolul XVI.

In limba română au exista mulţi termeni pentru frică, iar terminologia specifică: angoasă şi anxietate a fost preluată la începutul secolului XX.

Din franceză anxiété < latină anxietas, -atis.

Anticii considerau frica drept o pedeapsă a zeilor. Zeii homerici consacraţi pentru aceste stări erau Deimos (la romani Pallos) care era stăpânul trăirilor de teamă – şi Phobos (Pavor) reprezentantul fricii şi fobiei.

Aceşti zei aveau sanctuare şi temple unde li se aduceau jertfe. Anticii considerau frica o forţă mai puternică decât oamenii, ce putea fi îmblânzită cu jertfe şi ofrande pentru ca acţiunea ei ce semăna groaza să se întoarcă asupra duşmanului.

Cum se manifestă anxietatea?

Pe cine mai interesează? Azi s-a tipărit ”Catehismul Luteran”, prima carte în limba română

Anxietatea vine in mai multe forme - cum ar fi atacurile de panica, fobia si anxietatea sociala - iar distinctia dintre un diagnostic oficial si anxietatea "normala" nu este intotdeauna clara, conform health.com.

Semnul distinctiv al tulburarii de anxietate generalizata (GAD) - cel mai larg tip de anxietate - este ingrijorarea prea multa pentru lucrurile de zi cu zi, mari si mici. Înseamna ca aveti ganduri persistente anxioase in majoritatea zilelor saptamanii, timp de sase luni. Anxietatea interfereză cu viata de zi cu zi si sa fie insotita de simptome vizibile, cum ar fi oboseala.

Distinctia dintre tulburarea de anxietate si anxietatea normala se face atunci cand emotiile produc mult suferinta si disfunctie, spune Sally Winston, doctor in psihologie: Probleme de somn, Temeri irationale, Tensiune musculara, Probleme digestive, Constiinta de sine, Flashback-uri, Perfectionism, Comportamente compulsive.

BONUS: 10 INFORMAȚII INTERESANTE DESPRE DEX

1.DEX online împlineşte 14 ani. S-a născut în 2001, în primul an al mileniului 3.

2.Creatorul lui nu este lingvist, ci are pregătire tehnică.

3.S-a născut dintr-o glumă şi nu s-a născut în România. Cătălin Frâncu lucra atunci la Massachusetts Institute of Technology împreună cu alţi români angajaţi acolo şi îşi vânau greşelile de limba română şi se tachinau pentru asta. Şi de aici, s-a născut DEX online, ca un subset al DEX-ului.

4.DEX online a început cu o bază de 30.000 de mii de cuvinte.

5.A fost realizat cu contribuţia a peste 250 de voluntari.

6.DEX online foloseşte ca sursă pentru cele peste 380.000 de definiţii peste 40 de dicţionare. 7.Este vizitat lunar de peste 2.000.000 de oameni care fac circa 12.500.000 de căutări.

8.Fiecare cuvânt de pe DEX online este verificat.

9.DEX online conţine o listă uriaşă de forme flexionare ale limbii române, pe care le-a încorporat, mai exact 1,4 milioane de forme flexionare.

10.În acest moment, DEX online conţine inclusiv o bază mare de regionalisme, arhaisme, argou, termeni de specialiate, incluzând şi modificările pe care noul Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) le-a operat.

(sursa: snpcar.ro, dex, adevarul, wikipedia)

Imagini revoltătoare! Sute de oameni înghesuiți la o Biserică din Pitești. Preotul a leșinat în timpul slujbei - Video... Creşterea pensiilor şi alocaţiilor se va face cu 15%. Guvernul ar fi stabilit variantele de majorare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x