Antena Căutare

Diplome de facultate, vândute pe sute de euro, ţuică sau chiar porci! Aşa funcţiona fabrica de absolvenţi de la Universitatea Spiru Haret

Cea mai mare şi controversată universitate privată din ţară este din nou în mijlocul unui scandal uriaş. Procurorii au descoperit că fabrica de diplome la Universitatea Spiru Haret încă funcţionează.

Diplome de facultate, vândute pe sute de euro, ţuică sau chiar porci! Aşa funcţiona fabrica de absolvenţi de la Universitatea Spiru Haret Galerie
Diplome de facultate vândute

Cu sume cuprinse între 700 şi 1500 de euro, orice student lua Licenţa sau Masteratul, chiar fără să treacă pe la cursuri. Reţeaua formată din secretare, profesori şi decani, conduşi de prorectorul insituţiei ar fi funcţionat timp de şapte ani. Cereau mită chiar şi porci, ţuică sau vin, spun surse din anchetă. 100 de oameni au ajuns la audieri.

Teancuri întregi de bani şi documente, telefoane, laptopuri şi seturi de ceasuri de lux au ridicat procurorii în timpul descinerilor. 76 de adrese din toată ţara au fost răscolite. 13 dintre ele, sunt sediile Universităţii Spiru Haret. Încă din 2012, instituţia de învăţământ superior s-a transformat într-o fabrică de diplome pe bani, spun anchetatorii.

Studenţi, profesori, secretari universitari, decani şi prodecani au fost aduşi la audieri, la sediul DIICOT. În total, aproape o sută de persoane au explicat cum funcţiona reţeaua infracţională. Liderul acesteia era chiar prorectorul Eduard Ionescu, spun anchetatorii. Atât locuinţa lui, cât şi cea a iubitei sale, şi ea profesoară la universitet, au fost percheziţionate. Procurorii spun că suspecţii aranjau orice, de la examenele din sesiune, până la diplomele de licenţă, masterat sau înscrieri după data limită. Între 700 şi 1500 de euro costa o licenţă. Prorectorul ar fi primit însă şi porci, ţuică sau vin.

Cum funcţiona reţeaua? În cazul examenelor din timpul anului universtar, prorectorul cerea subiectele grilă secretarilor din Facultăţi, apoi le trimitea studenţilor. În sala de examen, aceştia erau poziţionaţi strategic şi primeau indicaţii şi din partea profesorilor supraveghtetori. La finalul cursurilor, acelaşi prorector asigura lucrări de licenţă pe bandă rulantă. Multe aparţineau absolvenţilor din anii trecuţi, pe care le mai completa.

Deocamdată, nu se ştie câţi studenţi au absolvit facultăţile fraudulos. Ar putea fi şi sute. Printre ei, sunt şi fotbalişti, spun surse din anchetă. Universitatea percepe taxe de şcolarizare uriaşe. la Medicină Veterinară în limba engleză, taxa este de 4.500 de euro pe an.

Nu este primul scandal în care este implicată cea mai mare universitate privată din ţară. În 2009, Ministerul Educaţiei a descoperit că multe specializări nu sunt acreditate şi funcţionează ilegal. Peste o sută de mii absolvenţi au fost la un pas să nu aibă niciodată diplomele recunoscute.

Declarația unul pasager din trenul care s-a ciocnit cu un marfar lângă Ploiești: „Era vagonul buşit, pisat. Multă lume ţ... Veste bombă pentru bucureșteni! Metroul ar putea să nu mai circule după Revelion! „Riscul este major”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x