Antena Căutare

Dispare sau nu programul ”Prima Casă” în 2019?! Ce spune ministrul de Finanțe 

Programul ”Prima Casă”, prin care zeci de mii de români și-au cumpărat locuințe în ultimii ani, ar putea să continue și anul viitor, conform ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici. 

Programul ”Prima Casă”, prin care zeci de mii de români și-au cumpărat locuințe în ultimii ani, ar putea să continue și anul viitor, conform ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, există o discuție la nivel de Guvern cu privire la continuarea acestui program și anul în 2019.

„E o discuţie la nivel de Guvern, a fost o discuţie în cadrul comitetului de supraveghere macroprudenţială. În acel comitet s-a spus foarte clar că va fi o discuţie la nivel de guvern, pentru a vedea exact situaţia actuală, efectele care au fost până în prezent şi argumentele pe care pot să argumenteze mai departe menţinerea suplimentară sau orice altă decizie”, a răspuns Teodorovici atunci când a fost întrebat dacă programul ”Prima Casă” va continua și anul viitor.

Fondul Naţional al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în primele cinci luni ale anului 2018 un număr de aproximativ 9.400 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru Programul Prima Casă, din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare.

Anunț despre fondurile pentru Prima Casă 2018: Ce trebuie să știe românii care vor să-si ia casă!

"Lansat în 2009, Programul Prima Casă poate fi considerat unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale, al cărui impact pozitiv poate fi regăsit atât în creşterea calităţii vieţii tinerilor - aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani, cât şi în susţinerea dezvoltării economice. De aproape zece ani, în fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat în primele lor case. Garanţia statului le oferă siguranţă şi predictibilitatea bugetului personal, astfel încât după ce primul pas legat de achiziţionarea unei case a fost făcut, îi îndemn să aibă încredere şi să îşi manifeste şi spiritul antreprenorial. Putem fi alături de ei de la momentul în care pun bazele unei companii, cu produse de garantare adaptate, cu fluxuri operaţionale simplificate şi transparentizate", preciza, în urmă cu câteva luni, Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

Totuși, un raport realizat de Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) arată că programul ”Prima Casă” și-a pierdut din valoare și ar avea nevoie de unele modificări, întrucât volumul creditelor a căpătat o dimensiune sistemică. Astfel, acesta ar trebui să aibă un impact mai bun din punct de vedere social, fapt pentru care condițiile de accesare ar treui revizuite.

Pensionarii ar putea să plătească amenzi usturătoare! Ce trebuie să facă ca să nu fie sancționați... Se întâmplă acum, la 29 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Oamenilor ajunși la mănăstirea Prislop nu le-a venit să c...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x