Antena Căutare

DOOM III a fost lansat și aduce peste 3.000 de modificări. Care sunt cuvintele intrate în limba română și ce forme sunt schimbate

Limba română este într-o continuă schimbare și adaptare la limbajul folosit în mod uzual, iar specialiștii limbii noastre au adăugat alte 3.000 de cuvinte la noua ediție DOOM 3, care a văzut lumina tiparului ieri, pe 4 ianuarie 2022. „Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM). Ce alte schimbări mai sunt demne de menționat.

colaj de fotografii cu doom 2 Galerie
„Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM). Ce alte schimbări mai sunt demne de menționat. | Arhivă

Anul 2022 bifează o nouă reușită, a fost lansată odată cu începerea anului varianta a treia a DOOM, de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. A III-a ediţie are nu mai puțin de 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limbă, relatează Edupedu.ro, dar și cuvinte din engleză.

Mai mult, se pare că anumite forme de plural ale cuvintelor s-au schimbat la forma cel mai des folosită de români. De exemplu, forma de plural a cuvântului ecler va fi doar eclere și nu ecleruri așa cum era până acum, conform DOOM II, potrivit News.ro. Se pare că această formă a dat bătăi de cap și nu venea nici natural.

DOOM III vine cu noi forme și cuvinte adoptate. Cât costă varianta a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române

Ediţia a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM) al Academiei Române, apărut la editura Univers Enciclopedic, poate fi comandată online, la preţul de 83,85 de lei. Volumul de 1.152 de pagini, este o ediţie nouă, integral verificată şi substanţial îmbogăţită, a DOOM II (2005), totalizând cca 64.500 de cuvinte, dintre care aproximativ 3.600 sunt nou introduse.

„Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM). Ediţia a treia urmează în linii mari opţiunile studiilor tradiţionale privitoare la limba română, însă cu modernizările reflectate în învăţământ.

Alte modificări se referă la păstrarea unei singure forme de pronunţie a unor cuvinte. De exemplu, profesor, unde accentul este pe e, sau trafic, unde forma acceptată este cu accent pe a. Iar forma de plural a cuvântului ecler va fi doar eclere, notează Observatornews.ro.

Citește și: Restricții valul 5 COVID-19. Lista completă a măsurilor care trebuie respectate din 8 ianuarie 2022

Academia Română a încredinţat Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” responsabilitatea actualizării normelor limbii române, pe care Secţia de specialitate le-a avizat, iar instituţiile publice au obligaţia legală de a le aplica. Normele de bază nu au fost modificate, dar s-au făcut peste 3.000 de recomandări punctuale noi, care ţin seama de dinamica limbii şi a societăţii, de sugestiile şi observaţiile privind DOOM II, de raporturile dintre normă şi uz.

Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române este destinat tuturor celor interesaţi să scrie şi să vorbească corect. Consultarea şi respectarea DOOM III sunt în măsură să contribuie la îmbunătăţirea utilizării limbii române, se arată pe site-ul editurii.

Citește și: Ce simptome ale Omicron sunt observate la pacienţii COVID-19 vaccinaţi şi nevaccinaţi. Diferențele între cei care se îmbolnăvesc

Scrierea de la „înşală” poate fi acum şi „înşeală”, aşa cum se aude în pronunţie, a explicat pentru Edupedu.ro directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi cercetător ştiinţific în lingvistică.

Citește și: Ce este Flurona, noua formă de Covid-19 combinat cu gripă. Simptome și cum se deosebesc de variantele deja existente

Aceasta a anunţat că primele exemplare ale noului DOOM au ieşit chiar marţi din tipar: ”Mai sunt şi cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă şi care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a adăugat Adina Dragomirescu pentru Edupedu.ro.

Paștele 2022 în calendar. Când pică Paștele ortodox și Paștele catolic anul acesta. Vor fi doar 7 zile distanță... Toader Bârsan a murit. Sculptorul "porților cerului" și meșetrul care l-a uluit pe Bill Clinton s-a stins din ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x