Antena Căutare

Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. Tradiții și obiceiuri de 24 februarie

Pe 24 februarie românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Iată ce tradiții, obiceiuri și superstiții sunt în această zi.

Colaj cu cupluri, de Dragobete
Dragobete 24 februarie 2021. Tradiții și obiceiuri de ziua iubirii la români | Shutterstock

În tradiția populară, sărbătorii de Dragobete i se mai spune și „Cap de primăvară, ziua în care păsările îşi fac cuiburi iar tinerii, ochi dulci” sau „Sântion de primăvară” (a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul).

Numit şi „Cap de primăvară”, pentru că se consideră că din această zi începe primăvara, Dragobetele este asociat şi cu zeul Cupidon din mitologia romană și cu Eros din mitologia greacă. I se mai spune şi Ioan Dragobete, Drăgostiţele sau Logodna păsărilor.

Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu-”, adică drag și „bîti”, adică a fi (a fi drag). Dragobetele este coniderat patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia. Tradiția spune că fetele și femeile care nu au fost sărutate în ziua de Dragobete vor fi singure tot anul.

Potrivit tradiției, ca fiu al babei Dochia, Dragobete îi îndemna pe cei din jurul lui să se iubească și să își împărtășească sentimentele, de aceea a devenit un simbol al iubirii.

Tradiții și superstiții de Dragobete

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 24 februarie fetele se îmbracă frumos și pornesc să culeagă primele flori ale primăverii, pe care să le pună ulterior la icoane. Se spune că acest gest le va păstra mereu tinere și va înlătura invidia și gândurile rele îndreptate asupra lor.

În același timp, băieții adună ghiocei. Tradiția populară spunea că numărul de ghiocei aduși acasă va coincide cu numărul de pui de cloșcă pe care tinerii îl vor avea în ogradă în timpul anului. Expresia „Dragobetele sărută fetele” vine din tradiția potrivit căreia, după ce adunau flori, tinerii fugăreau fetele de care le era drag, vrând să le ofere florile, dar și un sărut.

Citește și: Idei de cadouri pentru Dragobete

De asemenea, se spune că dacă cineva este în ziua de 24 februarie alături de persoana pe care o iubește va fi împreună cu ea tot anul. Dacă o fată este singură și visează la cineva anume, dacă îi va vorbi în ziua de Dragobete, atunci și el va începe să-i împărtășească sentimentele, spun superstițiile din popor.

Ce înseamnă dacă vezi o pereche de păsări de Dragobete

De asemenea, o altă superstiție spune că cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul, iar dacă vede o pereche de păsări, va avea parte de iubire întreg anul.

În trecut, fetele luau ultima zăpadă pe care o găseau afară pe 24 februarie, o topeau și o foloseau pentru a se spăla pe cap, crezând că astfel vor atrage admiratorii cu părul și tenul lor.

Citește și: Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români. Ce trebuie să facă cei singuri, în această zi, pentru a-și găsi perechea

Conform tradiției populare, se spune că nu este bine ca în ziua de 24 februarie o fată să nu întâlnească pe cineva de gen opus și invers, crezându-se că acest lucru înseamnă că persoana respectivă nu va avea parte de iubire tot anul.

În comunitățile rurale, se spune că tinerii trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu semințe de cânepă pe 24 februarie, pentru a avea parte de dragoste în timpul anului.

Alte superstiții spun că cei care formează un cuplu trebuie să se sărute pe 24 februarie, pentru a nu „se pierde iubirea”. De asemenea, tradiția spune că lacrimile vărsate în ziua de Dragobete aduc necazuri, așa că oamenii trebuie să încerce să găsească motive de bucurie în această zi.

În ceea ce privește vremea, se spune că dacă va ploua pe 24 februarie, atunci va fi o primăvară lungă și frumoasă, potrivit Observator.

Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților anul acesta și ce tradiții respectă credincioșii... Tradiții de Dragobete. De unde vine expresia:„Dragobetele sărută fetele”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x