Antena Căutare

Elevii se întorc la școală pe 5 mai. Ce presupun cele două scenarii de desfășurare a cursurilor

După o lună de vacanță, elevii încep școala pe 5 mai, iar cursurile se vor desfășura conform a două scenarii.

Colaj cu ministurl Educației Sorin Cîmpeanu în sacou și un elev, în bancă, purtând mască de protecție și cămașă în carouri
Cursurile se vor desfășura conform a două scenarii | Hepta & Shutterstock

Începerea școlii vine cu o noutate. Cele 3 scenarii despre care au vorbit până acum autoritățile, se reduc la 2. Asfel că, nu va mai fi vorba despre scenariul roșu, galben și verde, ci despre două scenarii care se concentrează în jurul incidenței de infectare cu SARS-CoV-2, în localitate.

Participarea fizică la cursuri va avea loc respectând prevederile în vigoare, în sensul limitării răspândirii coronavirusului.

Ce presupune scenariul verde, care se aplică în cazul școlilor din localitățile cu incidența de sub 1 la mia de locuitori

Așadar, scenariul verde presupune ca localitatea în care se află școala respectivă să aibă o incidență de sub 1 caz de Covid-19, la mia de locuitori. Aici toți elevii participă fizic la ore. Până acum sunt 1.800 de localităţi în care rata de infectare este sub 1 la mie, vor merge, la şcoală de miercuri, 5 mai, cu prezenţă fizică.

„Este un pas important spre revenirea la normalitate faptul că am redus munărul scenariilor la două. Practic, pragul de 1 la mie face diferenţa între scenariul şi scenariul doi”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, potrivit news.ro.

Ce presupune scenariul 2, care se aplică în cazul școlilor din localitățile cu incidența de peste 1 la mia de locuitori

În ceea ce privește scenariul 2, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a, din localitățile unde incidența de infectare depășește un caz la mia de locuitori vor participa la cursuri în regim online, în timp ce preșcolarii, elevii din clasele primare, elevii din clasele speciale și cei din clasele terminale, vor merge fizic la cursuri.

Citește și: CNSU a decis noi măsuri pentru reînceperea școlii. Ce se întâmplă cu programul elevilor din anii terminali

Elevii claselor terminale nu au avut parte de o vacanță de o lună, ca ceilalți așa că cei de-a VIII-a, a XII-a, și a XIII-a, se întorc la școală pe data de 10 mai.

Noutatea ordinului comun emis de ministrul Educației și de ministrul Sănătății se referă și la participarea fizică a elevilor din școlile speciale, indiferent de clasă:

„Este permisă participarea preșcolarilor/ elevilor din învățământul special, cu prezența fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respective, distanțare adecvată, respectarea normelor de igienă și asigurarea ventilării regulate a spațiilor.

Citește și: Premierul Florin Cîțu, când am putea reunța la masca de protecție. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească românii

De asemenea, ordinul evidențiază obligativitatea purtării măștilor de protecție, atât de elevi, cât și de cadre didactice, sau personal auxiliar.

„Personalul didactic/ nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ are obligația să poarte mască n permanență în cancelarie, în timpul deplasării, în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior, precum și în sălile de clasă, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/ învățare/ recuperare impune un contact visual complet, caz în care vor folosi vizier și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii, la o distanță mai mica de 2 metri”, se arată în ordinul comun.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce nu e bine să faci... (P) FOREO este in TOP 3 brand-uri de ingrijire faciala la nivel global...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x