Antena Căutare

Epidemia lovește România?! Stare de alertă: Specialiștii au descoperit un nou focar periculos! „Cetățenii trebuie să știe”

Cu puțin timp înainte de sărbători, autoritățile din România au intrat în stare de alertă și au dezvăluit că ne confruntăm din nou cu un pericol major. Ce anunță specialiștii?

Epidemia lovește România?! Stare de alertă: Specialiștii au descoperit un nou focar periculos! „Cetățenii trebuie să știe” Galerie
Specialiștii au descoperit un nou focar de peste procină africană

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) la mistreţ a fost confirmat, miercuri, în judeţul Alba, la peste o săptămână după înregistrarea primului caz de îmbolnăvire, context în care autorităţile atenţionează cetăţenii să respecte anumite reguli pentru a preveni extinderea focarului.

În cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfăşurată miercuri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, au fost prezentate şi dezbătute o serie de măsuri care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul judeţului Alba.

ÎNCEPE IAR EPIDEMIA ÎN ROMÂNIA?

Astfel, potrivit unui comunicat transmis Agerpres, un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza a circa 40 de localităţi unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Alba, respectiv pe Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin. Aria afectată este formată din zona infectată, pe o rază de opt kilometri, incluzând Berghin, Sântimbru, Ciugud şi Alba Iulia, şi o zonă tampon, pe o rază de încă cinci kilometri, incluzând Mihalţ, Ohaba, Şpring, Daia Română, Ighiu, Cricău şi Galda de Jos.

Epidemia lovește România?! Stare de alertă: Specialiștii au descoperit un nou focar periculos! „Cetățenii trebuie să știe”

Specialiștii au descoperit un nou focar de peste procină africană

Specialiștii au descoperit un nou focar de peste procină africană

ANIMALELE, MUTATE DOAR FOLOSIND UN FORMULAR SPECIAL

"Informăm cetăţenii că există un punct de dezinfecţie în localitatea Dumitra. Îndemnăm populaţia să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcţionarea corespunzătoare a acestuia. Totodată, comunicăm cetăţenilor interesaţi că animalele vor putea fi transportate în alte localităţi doar însoţite de un formular de mişcare şi fişa de inspecţie întocmită de medicul veterinar din localitatea de provenienţă", se arată într-un comunicat postat, tot miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului.

Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt atenţionaţi să respecte "cu stricteţe" prevederile Ordinului ministrului apelor şi pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, respectiv articolul "În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreţi şi cotele de recoltă aprobate pentru speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda 'la pândă' şi 'la dibuit', în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului".

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎN ROMÂNIA

În 25 noiembrie, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a anunţat primul caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la porc mistreţ în judeţ, virusul fiind confirmat la un animal vânat pe un fond de vânătoare din comuna Ohaba.

La începutul lunii noiembrie, virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative.

Găsirea unui loc de muncă, un calvar pentru persoanele cu dizabilități. Marinela: ”Am fost la o croitorie, dar n-am putu... Bolnavii au aflat adevărul! Noul ministru al Sănătății, declarație controversată! „Nu putem aduce medicamente din tot fe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x