Căutare Live

Evoluţia COVID-19 în 2022. Previziunile Organizației Mondiale a Sănătății, cea care a declarat starea de “pandemie” în lume

Directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate, Michael Ryan, a declarat marți că boala "Covid-19 nu va fi niciodată eradicată, dar societatea are şansa să pună capăt urgenţei de sănătate publică în 2022".

Covid-19 nu va fi niciodată eradicată, dar societatea are şansa să pună capăt urgenţei de sănătate publică în 2022, a declarat marţi Michael Ryan.

Profimedia/Getty

La evenimentul virtual de la Davos Agenda Forumului Economic Mondial, Michael Ryan a avertizat că Covid va reprezenta în continuare o ameninţare pentru societate chiar şi odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic, relatează CNBC.

OMS a declarat pe 11 marie 2020 pandemie, iar astăzi un oficial al OMS declară că "putem pune capăt urgenţei de sănătate publică", dar nu și virusului "care este un vehicul".

”Nu vom pune capăt virusului anul acesta, nu vom pune capăt virusului vreodată, la ceea ce putem pune capăt este urgenţa de sănătate publică. Sunt moartea, spitalizările, perturbările care provoacă tragedia, nu virusul. Virusul este un vehicul”, a spus Ryan într-un panel prin videoconferinţă.

Anul 2022 marchează un punct de cotitură în pandemie: "Da, avem şansa să punem capăt urgenţei"

Cu toate acestea, directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate şi-a exprimat un oarecare optimism că este posibil ca anul acesta să marcheze un punct de cotitură în pandemie.

”Da, avem şansa să punem capăt urgenţei de sănătate publică în acest an”, a spus el, remarcând că acest lucru ar putea fi realizat doar prin abordarea inechităţilor de lungă durată din diferite domenii ale societăţii, cum ar fi accesul echitabil la vaccinuri şi asistenţă medicală.

”Nu se va termina dacă nu abordăm aceste probleme, această tragedie va continua”, a adăugat el.

Citește și: Simptomul Omicron care apare pe piele, buze și pe unghii. Ce se întâmplă în corp. Rafila: "Suntem în cele mai rapide trenduri"

De la pandemie, la endemie: "Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an"

Dar Ryan a avertizat că Covid va reprezenta în continuare o ameninţare pentru societate chiar şi odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic: ”Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an, endemismul nu înseamnă bun, ci doar aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidenţă a bolii cu vaccinarea maximă a populaţiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. În opinia mea, acesta este sfârşitul urgenţei, acesta este sfârşitul pandemiei”, a spus Michael Ryan.

Citește și: Rafila, despre vaccinul anti-Covid-19. De câte ori prevede că îl vom face în viitor. Ce provoacă vaccinarea la intervale scurte

Pe parcursul discuţiei, inechitatea vaccinurilor a fost descrisă ca o barieră în calea progresului împotriva Covid. Anul trecut, guvernele naţiunilor bogate s-au confruntat cu critici din partea OMS pentru deciziile lor de a distribui a treia doză de vaccinuri împotriva Covid-19 în întreaga lor populaţie adultă, în timp ce persoanele vulnerabile din ţările sărace încă aşteptau prima vaccinare.

Citește și: Scolile și grădinițele, de luni cu prezență fizică. Când se va trece în online și care sunt regulile | DOCUMENT

În decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că programele generale de administrare a rapelurilor riscă să prelungească pandemia şi să crească inegalitatea, spunând într-o conferinţă de presă că ”nicio ţară nu îşi poate accelera ieşirea din pandemie”, potrivit aceleiași surse citate mai sus, notează news.ro.

Citește și: Ce simptome ale Omicron sunt observate la pacienţii COVID-19 vaccinaţi şi nevaccinaţi. Diferențele între cei care se îmbolnăvesc

(P) Învățarea continuă îți asigură dezvoltarea în carieră... Cum recuperează românii banii pe facturile explodate. Amenzi şi decizii de recalculare a facturilor care nu respectă pre...
Parteneri
Compatibilitatea numerologică în funcție de cifra destinului. Ce fel de cuplu sunteți
Catine.ro
Ultimele știri
x