Antena Căutare

Fotografii-document din timpul evenimentelor din decembrie '89, în exteriorul Muzelui Naţional de Artă al României

Fotografii realizate în timpul evenimentelor din decembrie '89 sunt prezentate în exteriorul Muzelui Naţional de Artă al României.

O serie de panouri care arată pierderile uriaşe pe care le-au suferit atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi o parte dintre lucrările aflate în patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfârşitul acelui an, sunt montate pe gardul din faţa MNAR.

La finalul anilor 1980, Muzeul Naţional de Artă al României era situat în aripa Ştirbei Vodă a fostului Palat Regal. În ianuarie 1990, muzeul a primit în administrare întreaga clădire, avariată în proporţie de 90% în timpul Revoluţiei. Incendiul declanşat atunci s-a propagat şi în laboratorul de pictură, ceea ce a dus la distrugerea operelor de artă care se aflau acolo, în timp ce alte zeci de lucrări au fost grav afectate şi au necesitat ample restaurări, desfăşurate atât în laboratoarele de specialitate ale muzeului, cât şi cu ajutorul unor specialişti din ţară şi din Olanda, SUA, Franţa, Italia.

Timp de un deceniu muzeul a rămas închis pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care, pentru a-şi valorifica patrimoniul, a organizat numai expoziţii temporare, atât la sediul său cât şi în străinătate. Începând cu luna mai 2000, au fost deschise, succesiv, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).

Imagini impresionante, o parte dintre acestea făcute publice în premieră, arată clădirea în flăcări, cu pereţi exteriori distruşi şi lucrări împuşcate, sfâşiate sau crăpate. În paralel cu imaginile lucrărilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleaşi opere de artă după restaurare, mărturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabilă.

„Prin această expoziţie, ne-am dorit să facem cunoscut efortul depus pentru a salva, păstra şi reface atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi patrimoniul MNAR. A fost o muncă uriaşă, desfăşurată atât pe perioada evenimentelor din timpul Revoluţiei, când angajaţii au reacţionat prompt pentru salvarea lucrărilor, pe care le-au dus în depozite, cât şi în perioada de după, când s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucurăm că acum, după 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89, Palatul este integral restaurat şi redat circuitului public, iar multe dintre «suferinţele» operelor de artă sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie”, a transmis într-un comunicat arh. Liviu Constantinescu, manager interimar al muzeului.

Alte 40 de panouri expuse cuprind imagini din arhiva fotografică a agenţiei naţionale de presă realizate în timpul evenimentelor din decembrie '89.

Sursa : news.ro

Noi dezvăluiri despre cazul Caracal. Colega Luizei Melencu, audiată a cincea oară: ”Mi-au zis să nu vorbesc urât despre ... CNAIR atrage atenţia asupra unui portal fals pentru achiziţia rovinietei...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x