Antena Căutare

Generaţia degeaba. În România, unul din 5 tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă

În România, unul din cinci tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă, arată studiile. Specialiştii au denumit fenomenul "Generaţia degeaba" şi au găsit şi reponsabilul: statul român. Cei mai mulţi dintre aceşti tineri trăiesc în mediul rural şi nu au terminat opt clase. Îi găsim şi la oraşe, unde îşi omoară timpul prin baruri şi la pariuri sportive.

În România, unul din cinci tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani nici nu lucrează, nici nu învaţă, arată studiile. Specialiştii au denumit fenomenul "Generaţia degeaba" şi au găsit şi reponsabilul: statul român. Cei mai mulţi dintre aceşti tineri trăiesc în mediul rural şi nu au terminat opt clase. Îi găsim şi la oraşe, unde îşi omoară timpul prin baruri şi la pariuri sportive.

Pe un câmp din judeţul Călăraşi, doi fraţi, unul de 21, celălalt de 26 de ani, au fost tocmiţi de un fermier să aibă grijă de recolta de pepeni. Primesc pentru asta câte 50 de lei pe zi, fiecare.

Niciunul nu a lucrat vreodată cu forme legale. Spun că preferă banii jos, negociaţi cu fiecare fermier în parte. Chiar dacă vorbim de o zonă săracă, zilierii au pretenţii mari.

În România, 730 de mii de tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani nu sunt nici angajaţi, nici studenţi, arată un studiu Eurostat. Fenomenul este mult mai prezent la sat, unde tinerii abandonează timpuriu şcoala. La oraş, mulţi stau pe banii părinţilor şi pierd timpul la pariuri sportive sau prin baruri. Şi asta în timp ce patronii se confruntă cu cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie.

Un salariu de recepţioneră la un hotel din Mamaia ajunge la 2.800 de lei. Chiar şi aşa, sunt puţini tineri care aplică pentru aceste posturi. Specialiştii au găsit şi un vinovat pentru apariţia Generaţiei Degeaba: statul român.

Cauzele ar fi, în primul rând, sărăcia și nivelul finanțării învățământului. Se ajunge la situația la care numeroase persoane ating vârsta maturității, activă și nu dețin niciun fel de meserie, niciun fel de profesie, nu sunt pregătite pentru a avea un loc de muncă.

În Europa, cei mai puţini tineri fără ocupaţie sunt în Olanda, iar cei mai mulţi în Italia şi Grecia.

Cel mai frumos castel al României este în pericol! Bucăţi întregi din Peleş se degradează sub ochii autorităţilor... Emil Boc şi ambasadorul Coreei de Sud au gătit mâncare coreeană...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x