Antena Căutare

Grevă la STB, transportul public în București este paralizat. De ce șoferii refuză să mai circule cu autobuzele sau tramvaiele

Greva spontană a angajaților de la STB a paralizat Bucureștiul. Transportul public de suprafață din Capitală este blocat, joi dimineața de o grevă a șoferilor. Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au ieșit pe trasee și mulți oameni au așteptat degeaba în stații, în frig. Care sunt nemulțumirile lor.

colaj de fotografii cu autobuzele stb si oameni care asteapta in rând
Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au ieșit pe trasee și mulți oameni au așteptat degeaba în stații, în frig. | shutterstock

S-a creat o aglomerație mai mare decât de obicei în Capitală, dar și subteran. Oamenii s-au adunat la metrou și a fost furnicar. A fost haos la primele ore ale dimineții în trafic, după ce angajații Societăţii de Transport Bucureşti au intrat în grevă și au amenințat nu vor mai ieși pe traseu cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele.

Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii, de actuala conducere și de condiţiile de muncă

Protestatarii cer creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au declanşat un protest spontan joi dimineaţă, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu în Capitală, Directorul societăţii Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa liderului sindical Vasile Petrariu. La ora 14:00 sunt programate negocieri între sindicat şi conducerea STB.

”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze. Menţionăm faptul că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi. De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului”, a anunţat STB, afirmaţiile fiind reluatre ulterior,într-o conferinţă de presă, de directorul societăţii, Adrian Criţ, potrivit news.ro.

Criţ a declarat într-o conferinţă de presă că încep să se îmbunătăţească condiţiile de muncă şi şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu sindicaliştii. El l-a acuzat pe liderul de sindicat că este în incompatibilitate, că are afaceri şi că acesta simte că a pierdut puterea.

Citește și: Val de scumpiri pentru bucureșteni în 2022. Prețul la încălzire crește cu 70%, taxa pentru parcarea de reședință de peste 7 ori

Directorul Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal. Angajații nu vor fi plătiți pentru orele nelucrate

De asemenea, a calificat greva ca ilegală, spunând că trebuia asigurată circulaţia unei treimi din parcul auto.

Un punct de vedere transmis de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI), potrivit căruia ”având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană”.

”Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătit cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou”, preciza asociaţia.

Citește și: Cele mai căutate apartamente din București în 2021. Oamenii au căutat spații mai mari și au migrat spre periferie

De asemenea, argumenta că, potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA şi angajaţii operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători.

Alertă meteo! Cod galben de ninsori și viscol în mai multe județe din țară. Ce zone sunt afectate... De ce au crescut facturile la energie și care sunt soluțiile. Explicațiile consultantului economic Adrian Măniuțiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x