Antena Căutare

Guvernul României, anunț important! "Acesta este singurul lucru pe care trebuie să îl distribui"

Guvernul României face ape Vdeoclip care face parte dintr-o campanie de conștientizare a publicului împotriva știrilor și informațiilor false lansate în contextul epidemiei de coronavirus.

”Nu crede tot ce primești pe Facebook sau WhatsApp”, transmite clipul video, care trece în revistă elemente definitorii ale știrilor false care circulă din abundență în această perioadă pe rețelele sociale.

În toată această isterie legată de coronavirus, nu ar strica să ne luăm un moment de respiro, să ne calmăm şi să privim lucrurile în perspectivă. E drept, a fost declarată pandemie, dar aici e vorba despre transmiterea virusului, nu de letalitatea sa.

Aşa că peste tot în lume s-a instalat mai degrabă o pandemie a fricii. Avem tot dreptul să fim îngrijorați. E corect şi chiar indicat să existe o preocupare profundă şi o planificare în masă pentru cele mai grave scenarii. Dar microbiologii ţin să ne explice de ce nu este deloc productiv să ne panicăm.

În primul rând, COVID-19 ştim ce este. De exemplu, în cazul SIDA, a fost nevoie de mai mult de doi ani pentru a identifica virusul care a cauzat boala. În cazul noului coronavirus, în mai puţin de o săptămână de la primul caz, virusul fusese deja identificat. De asemenea, am învăţat foarte rapid să îl detectăm.

Din 13 ianuarie, a fost deja disponibil un test în acest sens. Şi vedem că în China, epicentrul virusului, situaţia se îmbunătăţeşte. Asta ne spune că măsurile puternice de control și de izolare dau rezultate.

Dar poate cel mai bun exemplu prin care poate fi anulată panica este faptul că peste 80% din cazurile înregistrate la nivel mondial sunt fie ușoare, fie nu provoacă simptome. În plus, majoritatea persoanelor infectate se vindecă.

Există de 13 ori mai multe cazuri vindecate decât decese. De asemenea, la copii, simptomele sunt atât de uşoare încât pot trece neobservate şi doar 3% din cazuri apar la persoane sub 20 de ani.

Un alt argument pentru care este indicat să ne păstrăm calmul este faptul că virusul poate fi eliminat de pe mâini şi suprafeţe în doar un minut, cu dezinfectant, alcool, clor sau apa şi săpun. Şi să nu uităm că există opt prototipuri de vaccin împotriva coronaviruslui, în timp ce tratamentele antivirale au intrat deja în teste. Sunt peste 80 de studii clinice care analizează acest tip de tratament.

Aşadar, de ce să ne păstrăm calmul?! Pentru că microbiologii spun că nu am fost niciodată mai bine pregătiţi pentru a lupta împotriva unei pandemii.

Inspectorii vamali au descoperit 24 de lingouri în bagajul unui egiptean pe Aeroportul Cluj-Napoca... A fost adoptat proiectul „zile libere pentru părinţi” când şcolile se închid în situaţii speciale. Câți bani primesc oam...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x