Căutare Live

Hepatita „misterioasă”, confirmată la copii din România. Ce simptome prezintă boala și cum se poate preveni îmbolnăvirea

Specialiștii din întrega lume trag un semnal de alarmă după ce în mai multe țări au fost identificate cazuri de hepatită „misterioasă” la copii. OMS a anunțat că cel puțin un pacient a decedat și alți 17 au avut nevoie de transplant de ficat. Acum, când au apărut cazuri și în România, medicii dezvăluie ce simptome prezintă bolnavii și cum putem preveni îmbolnăvirea.

Un cunoscut medic din România a oferit detalii despre hepatita „misterioasă” identificată la copii din mai multe țări, printre care și România

sursa foto: Profimedia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis un comunicat oficial prin care anunță că există un număr tot mai mare de copii cu hepatită „misterioasă”. Potrivit acestora, cel puțin un pacient a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant de ficat, fiindcă nu au răspuns la tratament și au ajuns în stadiul de insuficiență hepatică.

Crește numărul de cazuri de hepatită „misterioasă”, de cauze necunoscute, în rândul copiilor. Au fost confirmate cazuri și în România

Singura ipoteză de la momentul actual este că vinovat ar putea să fie adenovirusul, dar se fac mai multe cercetări în acest sens. Cazurile de hepatită „misterioasă” au prezentat simptome precum inflamația ficatului, durere abdominală, diaree, vomă, stări de rău și colorarea ochilor sau a pielii în tentă gălbuie.

Citește și: Copil de opt ani, salvat de asistenta care-l îngrijea, care i-a donat o parte din ficat: ”Nu puteam să rămân indiferentă!”

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător și i-a pus pe doctori pe gânduri este faptul că aceste cazuri de hepatită „misterioasă” nu au prezentat febră și nici nu au putut fi asociate la analize cu viruși hepatici obișnuiți de tip A, B, C, D sau E, arată cnn.com.

Luni, în România a fost identificat un astfel de caz de hepatită de origine necunoscută la o fetiță de cinci ani. Cel puțin 169 de cazuri au fost raportate în 12 țări. În cursul zilei de vineri, 29 aprilie 2022, alte două cazuri de hepatită „misterioasă” au fost confirmate la doi copii de 10 și 16 ani din județul Sibiu.

În contextul actual, cunoscutul medic pediatru Andrei Craiu a publicat pe pagina de Facebook numită Spitalul Virtual pentru Copii un mesaj de informare prin care oferă mai multe informații utile despre acest subiect, prezentând astfel nu doar simptomele pacienților cu hepatită de cauză necunoscută, ci și modul în care se poate preveni infectarea.

„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii?

In primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...

Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces...

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția...

OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri - vezi documentul de mai sus

Ce putem face?

Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale - https://www.cmaj.ca/content/194/15/E542

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.

Panica și automedicația sigur nu ajută...”, a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook pe care o administrează, numită Spitalul Virtual pentru Copii.

Simptome pentru hepatita „misterioasă”, de cauze necunoscute, prezentă la copii din România și alte țări

Cazurile de hepatită „misterioasă” au fost identificate la copii de până în 16 ani, dar cele mai multe în rândul celor având vârsta sub 5 ani.

Cei mai mulți dintre pacienți erau sănătoși. Înainte de-a avea simptome de hepatită, copiii au avut diaree, vomă, dureri abdominale și icter. Apoi, după un timp, simptomele au devenit tot mai specifice pentru hepatită.

Febra nu a fost prezentă, iar analizele au ieșit negative pentru markeri de boli autoimune sau pentru viruși hepatici de tip A, B, C, D sau E.

(P) Ce presupune să eviți executarea silită și cum te ajută KRUK să atingi acest obiectiv?... Românii, victime ale unei escrocherii prin SMS. Ce mesaje primesc utilizatorii și ce trebuie să facă, pentru a scăpa de ...
Parteneri
Dieta cu pepene roșu: beneficii și contraindicații
Catine.ro
Ultimele știri
x