Antena Căutare

Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Rugăciune fără cuvinte, semnul sfintei cruci

Semnul crucii este pentru crednciosi cel mai intalnit gest de credinta. Cu o istorie indelungata si intelesuri multiple, semnul sfintei cruci este cel mai frecvent si mai evident simbol al credintei crestine.

Semnul crucii este pentru credncioși cel mai întâlnit gest de credință. Cu o istorie îndelungată și înțelesuri multiple, semnul sfintei cruci este cel mai frecvent și mai evident simbol al credinței creștine. Semnul crucii ne reaminteşte, cu direcţia sa interiorizantă, că împropriem viaţa lui Iisus, întruparea, Patima şi învierea Sa

Semnul crucii este mult mai integrat în activităţile regulate ale Bisericii, în timp ce Rugăciunea lui Iisus presupune în mod obişnuit să ne separăm de ceilalţi - cu toate că nu este neobişnuit ca oamenii care au utilizat Rugăciunea lui Iisus pentru o lungă perioadă de timp să o poarte cu ei înşişi în cursul activităţilor lor obişnuite. Semnul crucii a constituit întotdeauna o parte din activitatea practicilor liturgice, fie acestea individuale sau în comun şi, drept rezultat, nu a fost asociat cu o anumită practică, slujbă liturgică sau tradiţie creştină în particular.

În timp ce Rugăciunea lui Iisus poate fi repetată şi poate conduce la perioade meditative lungi, semnul crucii nu este efectuat sau repetat fără un motiv anume. Nu este neobişnuit să vedem un om care se roagă sau comunitatea unei Bisericii închinându-se adesea, uneori repetat, dar de obicei există o anumită acţiune, frază, cuvânt sau rugăciune liturgică ce cere facerea semnului crucii. Semnul crucii nu constituie o practică ce poate conduce mintea într-o perioadă meditativă, ci contribuie cu propria greutate meditativă la suma tradiţiei Bisericii.

Iportanța semnului crucii

De fapt, creştinii din perioada primară insistau să facă semnul crucii în fiecare acţiune a lor, sfinţind astfel fiecare parte a vieţii lor. Acest fapt este arătat în mod profund într-o relatare a Sfântului Siluan Athonitul, care a trăit la începutul secolului al XX-lea. El călătorea cu trenul, când un alt pasager aflat în vagon i-a oferit o ţigară. Sfântul Siluan a luat-o, i-a mulţumit pasagerului respectiv şi l-a rugat să facă împreună cu el semnul crucii înainte de a o fuma, în acelaşi mod în care o persoană face semnul crucii înainte de a servi masa. Pasagerul respectiv a fost uimit de această recomandare şi a spus că nu era normal sau obişnuit să faci semnul crucii înainte de a fuma o ţigară. Atunci sfântul a replicat că o acţiune care nu este conformă cu semnul crucii nu ar trebui să fie făcută de la bun început.

Sursă: crestinortodox.ro

Insula Iubirii 2018. Ce îi cere Mirela ispitei Nicoleta... Înălțare Sfintei Cruci, 14 septembrie. Ce semnifică semnul crucii realizat de credincioși?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x