Înălțarea Sfintei Cruci: 14 septembrie 2021. Tradiții și obiceiuri de Ziua Crucii

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum mai este cunoscută în popor, e prăznuită de enoriași pe 14 septembrie 2021. Este a doua cea mai importantă sărbătoare a toamnei. Află de pe a1.ro ce tradiții și obiceiuri există în această zi de marți.

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum mai este cunoscută în popor, e prăznuită de enoriași pe 14 septembrie 2021

Shutterstock.com

Pe 14 septembrie 2021, credincioșii sărbătoresc două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Primul este reprezentat de răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și Înălțarea sa.

Al doilea eveniment din istoria sărbătorii Ziua Crucii este aducerea Sfintei Cruci de persii păgâni, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Ziua Crucii: 14 septembrie 2021. Care este istoria Sfintei Cruci

Conform Bibliei, Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Sfintei împărătese Elena. Mama lui Constantin cel Mare a poruncit găsirea acesteia și discipolii săi au descoperit pe Golgota trei cruci.

Citește și: Prohodul Domnului Iisus Hristos. Ce semnifică și care sunt versurile cântate în Vinerea Mare

Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, patriarhul Macarie le-a zis să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. La ceva vreme, împăratul persan Hosroe a luat cu el Crucea Domnului în Persia.

Sfânta Cruce a rămas acolo timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Sfânta Cruce înapoi în Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri pe azi, marți, 14 septembrie 2021

Perioada în care are loc sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este și cea în care gospodarii bat nucii și adună crenguțe de alun din păduri. Conform tradiției populare, dacă rămurele sunt culese de Ziua Crucii, adică pe 14 septembrie 201, acestea prind puteri miraculoase.

Citește și
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
O mai recunoști? Cum arată acum Stana Izbașa, artista care făcea senzație alături de Nicu Paleru
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Un bărbat a cumpărat o mașină de spălat, dar când a ajuns acasă și a deschis-o a trăit o surpriză colosală. Peste ce a dat
Horoscop 26 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Horoscop 26 septembrie 2021. Informațiile momentului pentru zodii
Mai multe articole

Citește și: Rugăciune la icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Luminează calea vieții tale și dezleagă necazurile

În această categorie de plante magice se mai află și florile și frunzele de busuios, menta, maghiranul și cimbrul. Acestea se sfințesc la biserică și se pun lângă cruce.

Strămoșii zic că florile de busuios pot apoi ameliora migrenele și chiar durerile de dinți. De aceea, bolnavii sunt afumați cu crenguțe de busuios aprinse pentru a scăpa de friguri sau alte probleme de sănătate. Acestea sunt bune și pentru a fi puse în apa păsărilor pentru a opri eventualele boli.

La sfințit se duc și monedele care mai apoi trebuie păstrate în portofel împreună cu o cruciuliță. Acestea aduc spor și reușite în muncă.

Ziua Crucii 2021: Ce rele apar pe 14 septembrie

Se spune că de Înălțarea Sfintei Cruci 2021 nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, pepene sau prune. Miezul acestora se aseamănă cu Sfânta Cruce, așa că este de evitat, pentru a nu atrage răul.

Tot marți, pe 14 septembrie, pe la sate se crede că șerpii încep să se retragă pentru a hiberna până primăvara următoare. Însă, înainte de a o face, ei se strâng mai mulți, se încolăcesc și formează o mărgică numită ”piatra nestemată”, care este utilizată pentru vindecarea tuturor bolilor.

Citește și: Rugăciune rapidă ca să scapi de necazurile din viața ta! Ce trebuie să rostești ca să scapi de probleme

Rugăciunea Sfintei Cruci care îndepărtează răul din casă

Din bătrâni se spune că rugăciunea Sfintei Cruci are o putere mai mare dacă este rostită pe 14 septembrie 2021, de Ziua Crucii. Iată cum sună aceasta:

Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fata Lui cei ce-L urăsc pe Dansul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a calcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.

Curățarea corectă a tenului. Cum să alegi produsul potrivit tipului tău de ten
Curățarea corectă a tenului ar trebui să se facă în fucție de nevoile pe care pielea...
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2021. Taurii trebuie să ia o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2021 aduce multe schimbări în viața nativilor din zodiac....
Parteneri
Zodii ghinioniste în ziua de 26 septembrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Trei nativi vor fi puși la încercare pe parcursul zilei de astăzi. Trei zodii vor fi ghinioniste în ziua de 26 septembrie 2021. Printre acestea se numără nativii din zodia Taurului, din zodia Racului și din zodia Scorpionului. Acești trei nativi vor fi nevoiți să învețe cum să-și depășească problemele cu grație și răbdare.
Catine.ro
Ultimele știri