Incredibil! Ce spunea viitorul rege al Regatului Unit despre ultimul rege al României

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția și va fi înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, a anunțat Casa Regală.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția și va fi înmormântat în noua catedrală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, a anunțat Casa Regală.

Regele Mihai I era verişor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât şi paternă.

Prințul Charles manifestă un interes deosebit pentru România, de care se zice că este indrăgostit. Începând din 1997 Prințul de Wales a vizitat în repetate rânduri România pentru a vedea și a evidenția distrugerea mănăstirilor ortodoxe și a satelor săsești în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Prin fundația Mihai Eminescu Trust din Londra, Charles se implică în păstrarea patrimoniului cultural românesc.

Iată ce spunea succesorul la tronul regal britanic despre ultimul rege al României:

Îl cunosc de mult timp. Este unul dintre acei oameni remarcabili care-și păstrează calmul în orice circumstanțe”. Așa îl descria Prințul Charles pe cel care îi era rudă îndepărtată.

În 2006 istoricul Tom Gallagher a scris în România Liberă că lui Charles i-ar fi fost oferit tronul României de către monarhiști și l-ar fi refuzat, însă Palatul Buckingham a dezmințit acest lucru. Tot în 2006, Charles a achiziționat în satul brașovean Viscri o fostă proprietate a unei familii de sași, o casă veche construită în 1758. În total Prințul are mai multe proprietăți în România.

La 31 mai 2014 Prințul Charles a primit tilul de Doctor Honoris Causa al Universității București.

De asemenea, Prințul Charles știe foarte multe despre arta și arhitectura islamică și s-a implicat în construirea, la Centrul din Oxford pentru studii islamice, a unei clădiri și a unei grădini care au îmbinat stilul arhitectural islamic cu cel din Oxford.

La 29 martie 2017 președintele României Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, „în semn de înaltă recunoaștere și apreciere pentru prietenia constantă arătată țării noastre, pentru contribuția deosebită avută la dezvoltarea relațiilor dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pe multiple planuri, pentru înțelegerea și interesul profund manifestate față de istoria, cultura și tradițiile românești”. În discursul de mulțumire Prințul Charles și-a declarat afecțiunea față de România, reamintind că stră-stră-străbunica sa a fost din Transilvania (Claudine Rhédey).

Sursa: wikipedia

Foto: hepta

Ultimele știri