Antena Căutare

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare ca să-ți meargă bine și ce tradiții trebuie să respecți.

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare Galerie
Postul Pastelui 2019, Prima Sambata din Postul Mare, Coliva

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare ca să-ți meargă bine și ce tradiții trebuie să respecți.

Postul Paștelui sau Postul Mare pică în perioada 11 martie 2019 - aprilie 2019. Prima Sâmbătă este importantă pentru credincioși, fiind denumită Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor.

Începând din Sâmbăta Sfântului Teodor, în fiecare sâmbătă din Sfântul și Marele Post, exceptând sâmbătă de dinainte de Învierea Domnului,în toate bisericile ortodoxe se va face pomenirea celor adormiți.

Cele mai importante învațături ale lui Arsenie Boca despre Post

Prima Sâmbătă din Postul Mare, Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare

În timpul domniei împăratului Iulian Apostatul (361-363), acesta a ordonat să se stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor, toate produsele vândute în cetate pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creștinilor.

Sfântul Mucenic Teodor l-a sfătuit atunci pe Sfântul Eudoxie (360-369) să fiarbă grăunțe de grâu (colivă) și să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu meargă să cumpere nimic de la piață, fiind astfel izbăviți de întinarea idolatriei creștinii din Constantinopol.

În urma acestei minuni, arhiepiscopul a stabilit să serbeze în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, sâmbăta Sfântului Teodor. De atunci, în amintirea minunii sfântului, se aduc în sâmbăta aceasta la biserici colive de grâu fiert, fie în amintirea unor sfinţi, fie întru pomenirea celor adormiţi.

Coliva, semnificația profundă din Postul Paștelui

Coliva pregătită în Postul Paștelui are o semnificaţie profundă: boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos şi pe membrii ei, cei vii şi adormiţi, care se găsesc împreună în rugăciune.

Biserica a hotărât să se facă pomenirea celor plecaţi din lumea aceasta, mijlocind pentru odihna şi iertarea păcatelor lor.

Prin rugăciunile celor vii se manifestă comuniunea cu cei trecuţi la Domnul, incluzându-i într-un dialog al rugăciunii cu Dumnezeu, dialog care revarsă foloase şi asupra lor.

Prin pomenirea înaintaşilor în această zi, Biserica îşi exprimă speranţa răspunsului bun pe care îl vor primi la Judecata de Apoi toţi oamenii adormiţi întru nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice din Împărăţia cerurilor.

Coliva mai simbolizează și unitatea creștinilor, iar grâul fiert înseamnă călirea credincioşilor în focul ispitelor. Creștinii statornici și ascultători sunt cei care merg pe calea lui Hristos, pe drumul răbdării, al rugăciunii, al smereniei, al iertării, al dragostei.

În Postul Mare, credincioșii trebuie să consume alimente de post, adică fără carne, ouă și lapte. Îți recomandăm, cu această ocazie, câteva dintre rețetele de Post, pe care să le încerci și tu.

Rețetă colivă tradițională de post

Rețetă turtă dulce de post, pufoasă și savuroasă

Rețetă clătite de post delicioase și pufoase

Rețetă simplă de tiramisu de post​

Cea mai simplă rețetă de negresă de post​

Ziua Porților Deschise 2019. A început procedura de înscriere în clasa pregătitoare 2019... A făcut o lume întreagă să plângă! Gestul emoționant făcut de o profesoară pentru a-și opri elevii să își bată joc de co...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x