Antena Căutare

La mulți ani, 2019. Tradiții și Obiceiuri de Anul Nou în România

La mulți ani, 2019. Cum se sărbătorește Anul Nou în România. De anul Nou, un loc parte îl ocupă colindatul și cetele de colindători, care, după ce fac urări de sănătate, belșug, bucurie, primesc bucate, vin, cârnați, uneori bani

La mulți ani, 2019. Tradiții și Obiceiuri de Anul Nou în România Galerie
Revelion 2019 | facebook.com

În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se petrece ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic. Peste 18 zile vom păși în anul 2019, cu vise noi, cu speranțe noi, cu dorințe arăzătoare, mai muncitori, mai voioși și mai determinați ca oricând.

În satele românești din multe zone ale țării, flăcăii se pregătesc să plece la colindat în Ajun de Anul Nou, respectând obiceiul din moși strămoși. Pe înserate, în ajunul Noului An, “mascații” își fac apariția. În unele sate din Bucovina, acești mascați umblă în grupuri mari, reunindu-se mai multe personaje precum bunghierii, ursarii, doctorii, dracii, frumoșii, urâții. cerbii, căiuții, capra și ursul.

Ceata se desparte în grupuri mai mici care merg să colinde din casă în casă până la răsărit. După ce colindătorii fac urări de belșug, bucurie și sănătate, primesc de la gazde vin, cârnați, colaci și uneori bani.

În noaptea de Anul Nou are loc și un ceremonial nocturn prin care flăcăii fac judecarea publică a celor leneși, bețivi, hoți, flăcăi tomnatici, fete bătrâne și femei care fac farmece. Aceștia se urcă pe vârful unui deal și strigă versuri menite să “biciuiască” pe toți aceia care încalcă regulile comunității.

În prima zi a Anului Nou, de Sfântul Vasile, se spune că cerurile se deschid, rugăciunile sunt ascultate și animalele prind grai omenesc. Colindătorii merg cu Sorcova și Plugușorul, tradiții ce invocă belșugul și prosperitatea pentru gazdele care îi ascultă.

Toate aceste tradiții încă se mai păstrează și astăzi în multe zone din țara noastră, făcându-i mândri pe strămoșii noști și valorificând calitățile acestui popor.

Sursă foto: facebook.com Bucovina, te iubesc, © George Checherita, © www.blog.doruhalip.ro Ansamblul Arcanul Usv Suceava Romania, © Adrian Dan

Autoritățile au făcut anunțul: „În acest context toți tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani vor face SERVICIU... Vești excelente pentru toți bugetarii! Guvernul prelungeşte minivacanţele de Crăciun şi Revelion. Câte zile libere vor ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x