Antena Căutare

Alertă pentru românii care se încălzeasc la sobă! Lemnele de foc, găsite infestate cu un virus periculos, în Alba

Un nou focar de pestă porcină africană la mistreţ a fost confirmat, miercuri, în judeţul Alba, la peste o săptămână după înregistrarea primului caz de îmbolnăvire, context în care autorităţile atenţionează cetăţenii care se aprovizionează cu lemne din pădurile din zona afectată că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului.

Alertă pentru românii care se încălzeasc la sobă! Lemnele de foc, găsite infestate cu un virus periculos, în Alba
Lemne de foc

În cadrul şedinţei Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfăşurată miercuri la sediul Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, au fost prezentate şi dezbătute o serie de măsuri care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul judeţului Alba.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza a circa 40 de localităţi unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

"Dorim să atenţionăm populaţia asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetăţenilor din zonele afectate de virusul PPA să efectueze pe cât posibil acţiuni de dezinfecţie a gospodăriilor", a precizat, potrivit comunicatului, subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în Alba

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Alba, respectiv pe Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin. Aria afectată este formată din zona infectată, pe o rază de opt kilometri, incluzând Berghin, Sântimbru, Ciugud şi Alba Iulia, şi o zonă tampon, pe o rază de încă cinci kilometri, incluzând Mihalţ, Ohaba, Şpring, Daia Română, Ighiu, Cricău şi Galda de Jos.

"Informăm cetăţenii că există un punct de dezinfecţie în localitatea Dumitra. Îndemnăm populaţia să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcţionarea corespunzătoare a acestuia. Totodată, comunicăm cetăţenilor interesaţi că animalele vor putea fi transportate în alte localităţi doar însoţite de un formular de mişcare şi fişa de inspecţie întocmită de medicul veterinar din localitatea de provenienţă", se arată într-un comunicat postat, tot miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului.

Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt atenţionaţi să respecte "cu stricteţe" prevederile Ordinului ministrului apelor şi pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, respectiv articolul "În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km şi zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreţi şi cotele de recoltă aprobate pentru speciile şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda 'la pândă' şi 'la dibuit', în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului".

În 25 noiembrie, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a anunţat primul caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la porc mistreţ în judeţ, virusul fiind confirmat la un animal vânat pe un fond de vânătoare din comuna Ohaba.

La începutul lunii noiembrie, virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului PPA, însă toate rezultatele au fost negative.

Alcoolemie record! O infirmieră din Iași a fost prinsă cu 3,43 mg/l alcool pur în sânge! Femeia se afla în timpul progra... Găsirea unui loc de muncă, un calvar pentru persoanele cu dizabilități. Marinela: ”Am fost la o croitorie, dar n-am putu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x