Antena Căutare

Ajutor de la stat pentru o categorie de români! Cine poate lucra cu jumătate de normă, dar pentru salariu întreg

O categorie de români poate lucra cu jumătate de normă, dar pentru salariu întreg, în acest an, diferența de plată până la norma întreagă fiind suportată de autoritățile locale.

O categorie de români poate lucra cu jumătate de normă, dar pentru salariu întreg, în acest an, diferența de plată până la norma întreagă fiind suportată de autoritățile locale.

Potrivit Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, salariaţii care au în familie o persoană vârstnică dependentă, de care au grijă în mod curent, pot lucra cu jumătate de normă, primind, însă, salariu întreg.

Pentru această categorie de salariați, jumătate de normă este plătită de angajator, iar cealaltă jumătate de normă, de autorităţile locale.

De această facilitate se pot bucura doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă.

În plus, şi angajatorul celui care are grijă de o persoană vârstnică dependentă trebuie să fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normală a timpului de muncă.

În măsura în care acest lucru este posibil, angajatorii sunt obligaţi, potrivit Codului muncii, să ia în considerare cererile salariaţilor pentru transferul pe un loc de muncă cu fracţiune de normă.

De asemenea, angajatorul trebuie să informeze salariaţii atunci când apar locuri de muncă cu fracţiune de normă, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit legislaţiei muncii în vigoare, în cazul salariaţilor angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Conform Codului muncii, un salariat cu fracţiune de normă este considerat cel „al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”.

Cum îți dai seama că dispozitivele pe care le folosești zilnic sunt pe cale să se strice... INFP: Un nou cutremur în Vrancea! Seismul a avut loc în urmă cu puțin timp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x