Antena Căutare

Atenție la ce mască de protecție cumperi! Ce informații esențiale trebuie să verifici, pe etichetă

Măștile de protecție sunt obligatorii în spații închise, în România, în perioada stării de alertă, în contextul pandemiei de coronavirus. Acestea sunt, însă, de mai multe tipuri și au caracteristici diferite.

Atenție la ce mască de protecție cumperi! Ce informații esențiale trebuie să verifici, pe etichetă Galerie
Atenție la ce mască de protecție cumperi! Ce informații esențiale trebuie să verifici, pe etichetă | profimediaimages.ro

Criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească semi-măștile filtrante sau măștile faciale de uz medical sunt stabilite prin standardele: SR EN 149+A1:2010- Aparate de protecție respiratorie. Semi-măști filtrante împotrivă particulelor, respectiv SR EN 14683+AC:2019 – Măștile faciale de uz medical, ce sunt clasificate în trei tipuri: I, II și IIR.

Măștile faciale de uz medical

Caracteristicile acestora sunt prezentate în următorul tabel:

Atenție la ce mască de protecție cumperi! Ce informații esențiale trebuie să verifici, pe etichetă

Atenție la ce mască de protecție cumperi! Ce informații esențiale trebuie să verifici, pe etichetă

Astfel, cele trei caracteristici ce diferențiază măștile de protecție sunt capacitatea de filtrare, respirabilitatea și rezistenta la stropire.

Eficiența de filtrare minimă impusă de acest standard este de 95% pentru măștile de tip I și 98% pentru cele de tip II și IIR, aceasta determinându-se pentru particule cu o dimensiune medie de 3µm.

Cum alegem masca de protectie respiratorie impotriva virusilor: ffp3, ffp2, reutilizabila

Pentru măștile de tip IIR trebuie îndeplinită o condiție suplimentară - rezistența la stropire (capacitatea măștii de a reține eventualele jeturi de fluide direcționate către această).

Respirabilitatea, denumită și „căderea de presiune”, caracterizează ușurința de a se respira prin mască. Aceasta are o valoare acceptabilă mai mare pentru măștile de tip IIR.

Informațiile necesare pentru a identifica o astfel de mască se regăsesc marcate pe ambalajul original și anume: numărul standardului și tipul de mască.

Măștile de tip filtre de particule

Măștile de tip filtre de particule, așa cum sunt descrise de către standardul SR EN 149_Al, sunt de tip FFPI, FFP2 și FFP3.

Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevăzute sunt de 80% (pentru FFP1), 94% (pentru FFP2) și 99% (pentru FFP3).

Ce efecte secundare pot avea măștile de protecţie și cum le poți preveni! Adio, fond de ten și balsam de buze! VIDEO

De regulă, măștile de tip FFP2 gi FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație. Prezența acestor valve asigurând doar protecția celui care poartă masca față de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat (potențial contaminat) nu este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Marcarea acestor măști se face pe cea mai mică unitate de ambalare sau direct pe mască. Principalele informații ce trebuie să se regăsească sunt numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului.

Altă informație esențială este marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:

-,,NR", atunci când semi-masca filtrantă împotrivă particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb; Exemplu: FFP3 NR;

-,,R", atunci când semi-masca filtrantă împotrivă particulelor este reutilizabilă; Exemplu: FFP2 R.

Sursa: Centrul de Cercetare Stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie

Banca Mondială, avertisment sumbru privind efectele pandemiei de coronavirus. 60 de milioane de oameni, condamnați la să... Ten iritat și probleme respiratorii? Când trebuie schimbată? Doi medici îți spun tot ce trebuie să știi despre utilizare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x