Antena Căutare

Decizie ciudată luată de Ministerul Sănătății! Un medicament important, scos de pe lista compensatelor

Ministerul Sănătății a luat o decizie ciudată: a scos un medicament important de pe lista compensatelor, iar mai multe persoane vor fi afectate puternic de această modificare.

Ministerul Sănătății a decis scoaterea ”Cupipren” de pe lista medicamentelor compensate. Cum o cutie de ”Cupipren” costă între 40 și 45 de lei, mai mulți bolnavi care aveau nevoie de acest medicament vor fi afectați puternic.

”Cupipren” este un medicament folosit în special de persoanele care suferă de Boala Wilson, o boală genetică ce apare ca urmare a unei mutații la nivelul genei care codifică o molecula care ajută la transportarea cuprului. Cuprul se depune astfel în diverse organe, în general pe ficat si creier.

Un bolnav este nevoit să ia cinci astfel de pastile pe zi, iar costurile sunt foarte mari. Chiar și-așa, Ministerul Sănătății a considerat că nu mai este nevoie de ”Cupipren” pe lista medicamentelor compensate.

CUM ȘI LA CE VÂRSTĂ SE MANIFESTĂ BOALA WILSON

Boala Wilson poate avea doua forme pentru debut: una de început, care apare între 5 și 20 de ani, cu manifestări predominant hepatice, și alta tardivă, între 20 și 40 ani - în care predomină simptomele neurologice și psihiatrice.

Boala Wilson apare la una din 30.000 de persoane.

Mâncarea din vacanțe a îmbolnăvit sute de români. Pacienți cu hepatita A și toxiinfecţii alimentare au umplut paturile s... Incendiu în Galați! Cinci mașini au fost incendiate în timpul nopții...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x