Antena Căutare

Ministerul Sanatatii face ordine in farmacii: Legea farmaciei

Farmacii in functie de numarul de locuitori, respectarea distantei de 500 metri intre farmacii si ocuparea functiei de farmacist-sef doar pe baza experientei sunt doar cateva dintre modificarile aduse la Legea farmaciei, valabile de la 1 ianuarie 2010.

Prevederile au fost facute publice de catre Cseke Atilla, ministrul Sanatatii, cu ocazia prezentarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008.

Astfel, potrivit noii legi, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, in Bucuresti va exista o farmacie la 3.000 locuitori, in municipiile resedinta de judet va exista o farmacie la 3.500 locuitori, iar in celelalte localitati, 1 farmacie la 4.000 de lucuitori.

Noua lege a farmaciei vine si cu o alta prevedere importanta: serviciul de permanenta in unitatile farmaceutice. Astfel, intr-o localitate cu cel putin 20.000 de locuitori trebuie sa existe minimum o farmacie care sa asigure asistenta farmaceutica permanenta.

Cseke Atilla a tinut sa motiveze aceasta decizie spunand ca "in judete ca Ilfov, Bistrita-Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nici o farmacie cu program prelungit, in timp ce judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras-Severin exista doar o farmacie cu program permanent".

Totodata, conform modificarilor la lege, o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni. Motivul: "Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice ale unitatii respectice", a adaugat ministrul Sanatatii.

Aceasta prevedere a legii urmareste ca farmaciile sa nu devina societati comerciale care au ca principal scop profitul. Constient de faptul ca si un farmacist are ca obiectiv obtinerea de profit, Cseke Atilla a precizat ca farmacistul nu va administra farmacia in scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectiva profesionala.

Pana in prezent, farmacistul-sef conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania. Conform noii legi va putea ocupa functia de farmacist-sef doar farmacistul care va putea sa dovedeasca o experienta de cel putin doi ani in profesie. De asemenea, acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica.

Tot articolul, in Jurnalul National

Etnobotanicele nu mai pot fi comercializate in Iasi!... Ancheta: Viteza, cauza probabila a deraierii metroului intre Unirii si Timpuri Noi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x