Antena Căutare

Ministrul Educaţiei a semnat un ordin care permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri seară, că a semnat un ordin care va permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru.

Ministrul Educaţiei a semnat un ordin care permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi
Ministrul Educaţiei a semnat un ordin care permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi | Hepta

În România sunt 45 de şcoli, 10 licee şi trei universităţi care au predare în limba ucraineană.

Ministrul Educaţiei a semnat un ordin care va permite înscrierea în învăţământul românesc a tuturor copiilor şi tinerilor refugiaţi din Ucraina care doresc acest lucru

”Am semnat un ordin de ministru şi l-am trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat, miercuri seară, Sorin Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, documentul face referire la şcolarizarea refugiaţilor din Ucraina - cetăţeni ucraineni sau nu - pe teritoriul României, dacă doresc acest lucru.

Citește și: Apple a luat o decizie radicală la scurt timp de la izbucnirea războiului din Ucraina. Care a fost gestul neașteptat al companiei

Reglementările naţionale şi internaţionale prevăd că, pentru refugiaţi, va fi acordată cea mai favorabilă formă a accesului la educaţie. Copiii de ciclul primar au aceleaşi drepturi ca cetăţenii români, iar pentru celalalte forme de învăţământ se oferă cea mai bună soluţie.

”Prin derogare, pentru cetăţenii ucraineni şi pentru refugiaţii din Ucraina, ordinul prevede că se pot înscrie în orice moment”, a transmis ministrul.

Acesta a precizat că, având în vedere că sunt multe situaţii ale unor tineri care doresc să se înscrie în învăţământul universitar, dar nu au documente justificative, universităţile îi pot înscrie pe baza unei evaluări a cunoştinţelor şi echivalarea acestora, cu condiţia ca dimplomele obţinute în Ucraina să fi aduse până la finalizarea studiilor.

Pentru cetăţenii ucraineni, în anii 2021 – 2022, 2022 – 2023 finanţarea va fi de la bugetul de stat, dar nu şi pentru refugiaţii de alte naţionalităţi.

Citește și: Cum apără ucraineni cea mai mare centrală nucleară din Europa, Energodar. Soldații și civilii luptă împreună

Cei mai mulţii copii din Ucraina sunt minori – circa 18.000 potrivit ultimelor date oficiale, astfel că s-a căutat soluţii pentru aceştia.

”Este foarte important să le asigurăm acces la educaţie când vor dori acest lucru”, a mai declarat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că în România sunt 45 de şcoli şi 10 licee unde se predă în limba ucraineană - în judeţele Maramureş, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Tulcea, Arad, Caraş-Severin şi Timiş, dar şi trei universităţi, la Bucureşti, Cluj şi Suceava.

”În aceste şcoli există cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Numărul este insuficient”, a mai afirmat Cîmpeanu, precizând că se vor căuta eventuale cadre didactice şi în rândul refugaţiilor care vor dori să se implice.

Ce pierderi a suferit Rusia în războiul cu Ucraina

Războiul dintre Rusia și Ucraina a adus perderi semnificative pentru cele două țări la doar șapte zile de la izbucnirea conflictului. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Anna Malyar, a anunțat pe contul de Facebook care sunt pierderile estimative ale armatei ruse.

Conform estimărilor relizate de Ucraina, Vladimir Putin a pierdut pe frontul de luptă 5.710 militari, 29 de elicoptere, 29 de avioane, 198 de tancuri și 846 de vehicule blindate de la începutul atacului asuprea statului ucrainean până la momentul actual.

„Informațiile sunt orientative, deoarece sunt foarte greu de obținut aceste detalii după o luptă în care comandanții s-au concentrat, în primul rând, pe conducerea bătăliei.

În plus, informațiile se pot obține doar după terminarea conflictului, iar luptele sunt extrem de durabile în timp. Datele pot fi primite a doua zi sau chiar o dată la două zile.

Apple a luat o decizie radicală la scurt timp de la izbucnirea războiului din Ucraina. Care a fost gestul neașteptat al ... Cine sunt cei 8 militari morți în urma prăbușirii unui elicopter și a unei aeronave MIG-21 în Constanța. Mesajul MApN...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x