Antena Căutare

Motivul îngrijorător pentru care unele persoane trebuie să evite cireșele. Ce reacții periculoase pot să apară

Sunt unele dinte cele mai așteptate fructe ale verii, dar potrivit specialiștilor, nu sunt recomandate tuturor. La ce trebuie să fie atenți cei care consumă cireșe și ce reacții pot apărea.

colaj foto cirese tinute in pumni
O porţie de 125g de cireșe acoperă 20-30% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, esențială în buna funcțioare a întegului organism. Cu toate acestea, nu sunt recomandate oricui. | Shutterstock

Cireşele sunt unele dintre cele mai delicioase și așteptate fructe ale verii. An de an, odată cu cireșele de mai, prețurile ating noi noi recorduri, dar pe mulți, nici măcar acest lucru nu îi împiedică din a-și satisface poftele. Delicioasele fructe au o mulțime de beneficii asupra sănătății, fiind plinde de vitamine, minerale și antioxidanți, însă nu sunt recomandate tuturor.

Cine trebuie să evite cireșele și ce reacții periculoase pot să apară dacă le consumă

Potrivit specialiștilor, cu doar o porţie de 125g de cireşe acoperim 20-30% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, esențială în buna funcțioare a întegului organism. Aceeaşi porţie de cireşe permite asigurarea a 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A sau caroten (vitamina indispensabila frumuseţii pielii, antioxidant celular şi factor protector împotriva cancerului), transmite Adevărul.ro.

Citește și: Efectele surprinzătoare ale consumului de cireșe. Află ce spun specialiștii

De asemenea, delicioasele fructe ale verii participă, în egală măsură, la acoperirea nevoilor organismului de vitamina B9 sau acid folic.

Cu toate acestea, cireșele nu sunt recomandate tuturor. Deși au o mulțime de beneficii asupra stării noaste de sănătate, cireșele sunt interzise celor care suferă de gastrită şi colită, dar şi persoanelor alergice.

„Cireşele sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, de gută sau de artrită. Cireşele elimină acidul uric şi au o acţiune energizantă asupra organismului. Datorită cantităţii importante de vitamine conţinute, cireşele sunt ideale pentru copiii în creştere”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Gem de cireșe. Rețeta clasică, fără conservanți

„Dacă sunteţi o persoană alergică ar trebui să consultaţi medicul alergolog înainte de a consuma cireşe, deoarece acestea vă pot provoca reacţii adverse foarte neplăcute, ba chiar periculoase. Conform mai multor studii, o persoană alergică la cireşe se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultăţi respiratorii şi urticarie.

În afară de reacţia alergică, până în prezent nu se mai cunsoc alte contraindicaţii ale consumului de cireşe, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrită sau colită) ”, a mai adăugat aceasta.

Care sunt cele mai bune soiuri de cireșe românești

Boambe de Cotnari: Sunt cireșe foarte mari, iar soiul este extrem de productiv. Fructele sunt suculente, de culoare galben-auriu cu pete roz-roșu pe o mare parte din suprafață, foarte bune la gust. Pot fi culese la sfârșitul lunii iunie. Este un soi foarte des întâlnit în țara noastră. Cireșele sunt ideale pentru consum proaspete sau sub forma de dulcețuri și compoturi.

Negre de Bistrița: Li se mai spun cireșe amare. Fructele au culoarea neagră, pulpa este semipietroasă, iar gustul lor e amărui.

Amar de Galata: Acestea sunt cireșele bicolore, de culoare galben-roz, cu pulpă galben-albicioasă, cu un gust intens amar. Este un soi românesc de cireșe amare, cu o textură semipietroasă și formă sferică, ușor turtită la baza.

Timpuriu de Bistrița: Cireșele sunt de mărime mijlocie și au formă alungită. Culoarea roșu închis ajunge până la negru atunci când fructele ajung la maturitate deplină. Pulpa este semicrocantă, cu vinișoare sângerii, suculentă, cu gust dulce și sâmburi relativ mari.

Uriașele de Bistrița: Sunt un soi foarte viguros, cu fructe foarte mari, de culoare roșie. Pulpa este pietroasă, suculentă, iar gustul e dulce, puțin acidulat. Fructele pot fi culese în prima jumătate a lunii iulie.

Verificarea virginităţii, campanie de eliminare. Ce spun psihologii despre acestă practică, ce a strivit emoțional gener... (P) 5 acțiuni pe care le poți face pentru viitoarea ta carieră...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x