Antena Căutare

Numele lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea apar într-o anchetă din SUA care îl vizează pe un activist pro-Trump

Numele lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea se regăsesc într-o anchetă care îl vizează pe vicepreşedintele Comitetului de învestire al lui Donald Trump, Elliot Broidy, acuzat că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini, potrivit Associated Press.

Numele lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea se regăsesc într-o anchetă care îl vizează pe vicepreşedintele Comitetului de învestire al lui Donald Trump, Elliot Broidy, acuzat că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini, potrivit Associated Press.

Comitetul inaugural al lui Donald Trump este anchetat în legătură cu relaţiile lui Broidy cu 20 de persoane fizice sau oameni de afaceri. Toţi aveau legături cu Broidy, investiţii şi companii din domeniul apărării şi oficiali străini pe care îi convingea să încheie acorduri cu aceste companii, care îi includea pe actualul preşedinte al Angolei şi doi politicieni din România, respectiv Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea, conform unor documente obţinute de AP.

Procurorii anchetează dacă Broidy şi-a folosit influenţa pe lângă preşedintele Donald Trump pentru câştiguri persoanle şi încălcarea Legii privind Practicile Străine Ilegale, care interzice cetăţenilor americani să ofere oficialilor străini beneficii pentru a obţine avantaje economice. Aceste beneficii se referă la invitaţia adresată oficialilor străini la procedura de învestitură a lui Donald Trump.

Elliott Broidy este cel care i-a invitat, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comitetului de învestire a preşedintelui Statelor Unite, pe liderul PSD Liviu Dragnea şi pe fostul premier Sorin Grindeanu la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din ianuarie 2017.

Broidy are şi o reprezentanţă a firmei sale, Circinus (cu activităţi în zona industriei de apărare), în România. Aceasta a semnat, în 1 februarie 2018, un acord de parteneriat cu Romarm (compania naţională de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei), în baza căruia vor dezvolta tehnologii militare de vârf şi vor promova tehnologiile către ceilalţi clienţi.

Procurorii federali verifică dacă Elliott Broidy, unul dintre principalii activişti care au colectat fonduri pentru campania lui Donald Trump în 2016 şi ulterior a fost propus vicepreşedinte pentru Afaceri Financiare al Comitetului Naţional al Partidului Republican, a fost plătit de clienţi ai firmei sale de analizare a informaţiilor pentru a le oferi acces special la ceremonia de învestitură în funcţie a preşedintelui SUA, desfăşurată la începutul anului 2017, afirmă surse citate de cotidianul american The Wall Street Journal. Astfel de activităţi ar putea constitui abateri de la legile în materie de finanţare a campaniilor electorale, în materie de lobby şi de combatere a spălării banilor.

La începutul lunii aprilie, procurorii din Brooklyn au cerut Comitetului care s-a ocupat de ceremonia învestirii preşedintelui Donald Trump documente referitoare la Elliott Broidy şi la clienţii companiei sale, inclusiv despre politicienii străini care au participat la evenimentele de învestitură la invitaţia activistului republican. Compania, numită Circinus LLC, oferă analize de informaţii guvernelor străine şi altor clienţi.

Elliott Broidy a invitat oficiali din Angola şi România la ceremoniile de învestire a preşedintelui Donald Trump din 2017, printre invitaţi figurând un român care urma să fie judecat pentru corupţie peste câteva săptămâni, precizează WSJ. De asemenea, Broidy le-a prezentat oficiali din Angola unor membri ai Congresului. Guvernul Angolei a plătit companiei lui Broidy şase milioane de dolari pentru servicii.

Reprezentanţii lui Elliott Broidy susţin că nu au fost plătiţi pentru activităţi de lobby, astfel că nu a fost nevoie să dezvăluie serviciile autorităţilor americane.

Sursă: Mediafax

O falsă calugăriță a luat 100.000 de lei de la trei persoane și le-a promis că se va ruga pentru ele... Contestații BAC 2019 București - Câte contestații s-au depus și rezultate finale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x