Antena Căutare

O nouă metodă de fraudă prin intermediul rețelelor de socializare. Ce se întâmplă dacă deschizi mesajul „Vă rugăm să...”

Românii, ținta unei noi escrocherii pe internet. Sunt atacate datele personale și conturile bancare. Cum ne putem feri și ce mesaje nu trebuie deschise.

escrocherii pe retelele de socializare
Românii, ținta unei noi escrocherii pe internet. Sunt atacate datele personale și conturile bancare. Cum ne putem feri și ce mesaje nu trebuie deschise. | Shutterstock

În ultima vreme România a devenit ținta mai multor atacuri cibernetice, de data aceasta pe rețelele de socializare. Acestea au ca țintă datele personale și conturile bancare, așa că utilizatorii sunt avertizați cu priviere la ce mesaje deschid pentru a nu cădea în plasă.

O nouă metodă de fraudă prin intermediul rețelelor de socializare. Ce mesaj nu trebuie să deschizi

Dacă în urmă cu câteva zile, românii au fost ținta unor escrocherii prin SMS, acum a venit rândul rețelelor de socializare. Lucrurile au luat amploare, iar autoritățile au intervenit, transmite Spynews.

Zilele acestea, tot mai multe persoane au primit mesaj pe telefon sau pe WhatsApp în care li se spune că au fost selectați pentru angajare. Ei bine, aceste mesaj nu este altceva decât o fraudă, prin care escrocii de pe Internet intră în posesia datelor personale.

Citește și: Românii, victime ale unei escrocherii prin SMS. Ce mesaje primesc utilizatorii și ce trebuie să facă, pentru a scăpa de pericol

Acum, situația a degenerate, iar escrocheria a ajuns și la utilizatorii aplicației Telegram, astfel că Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a intervenit. DNSC a emis un anunț de ultim moment și de asemenea un avertisment.

„Utilizatori din România continuă să fie vizați de mesaje cu oferte false de angajare, special create de infractorii cibernetici. Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram, așa cum se poate observa din imaginea atașată.

„De obicei, infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile, sub pretextul nevoii deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi ‘clienți', la care adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, avertizează autoritățile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce trebuie să faci dacă ai accesat deja link-ul

Ei bine, dacă însă ai accesat link-ul și ai introdus deja datele personale, este momentul să te deconectezi și să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și sume importante de bani.

De asemenea, autoritățile le mai recomandă utilizatorilor să se informeze despre astfel de acțiuni din surse sigure, iar atunci când accesează astfel de link-uri să verifice dacă într-adevăr au aplicat pentru un job, cum este de data aceasta, în mesajul trimis de escrocii din mediul online.

Un prim indiciu ar fi greșelile de scriere, spun aceștia. De cele mai multe ori, atacatorii folosesc instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că pot fi indentificate greșelile gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii.

Cine este bărbatul care a reușit să fenteze sistemul după ce a stat 26 de ani în concediu medical și apoi a ieșit la pen... Actorul Valentin Uritescu a fost internat la spital. Primele declarații ale soției, despre starea de sănătate a artistul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x