Antena Căutare

O pictură murală dintr-o biserică monument istoric, din Târgu Jiu, a fost distrusă pentru o centrală termică

Situaţie revoltătoare la Târgu Jiu. O pictură murală dintr-o biserică monument istoric, a fost distrusă pentru o centrală termică. Muncitorii au montat sistemul de încălzire peste o pictură veche de 200 de ani în care au dat şi o gaură pentru horn.

Ridicată în anul 1795, Biserica Sfântul Nicolae şi Sfântul Andrei din Târgu Jiu a supravieţuit mai bine de 200 de ani fără mari modificări. Picturile interioare vechi de peste două veacuri au fost de-a lungul anilor restaurate de maeştrii ai picturii bisericeşti. Artistul plastic Iosif Keber însuşi a lucrat de două ori la restaurarea lăcaşului de cult în anii 1927 şi 1961. De la ultima restaurare, meşterii moderni au reuşit însă să distrugă opera de patrimoniu, găurind pictura murală pentru a face loc coşului de evacuare a unei centrale termice.

Postate în spaţiul virtual, fotografiile cu dezastrul din biserică au determinat răspunsul prompt al autorităţilor. La faţa locului au ajuns poliţiştii criminalişti, dar şi reprezentanţii direcţiei de cultură, care au analizat lucrarea instalatorilor şi modul în care aceasta a afectat lăcaşul de cult şi pictura de patrimoniu.

Autorităţile locale promit că se vor implica în renovarea şi restaurarea lăcaşului de cult. Şi promit că, o dată refăcută, biserica va fi inclusă într-un circuit cultural.

O puternică explozie subterană urmată de un incendiu s-a produs în parcarea unei spălătorii auto din Galaţi. Cinci maşin... S-a apucat să își tranșeze porcul în spatele blocului, printre mașini. După amenda primită de la Poliție, orădeanul va m...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x