O tânără nevăzătoare a fost dată afară din mai multe magazine dintr-un motiv incredibil!

 

Indiferenţă şi nepăsare. De asta se lovesc în fiecare zi persoanele cu dizabilităţi din România. O echipă Observator a petrecut o zi alături de o tânără care nu vede. A fost dată afară din mai multe magazine. Motivul? Nu are voie cu câinele, chiar dacă acesta este practic singurul ei ghid. Nici transportul public nu îi face viaţa mai uşoară. Iar în situaţia ei sunt sute de mii de români cu dizabilităţi. Ministrul Muncii spune că a primit o singură sesizare într-un an.

Atitudinea agentului de pază dintr-un mare complex comercial al Capitalei este incredibilă. Bărbatul ştie una şi bună: câinii nu au ce să caute în magazin. Şi asta deşi pentru Anca, Baily, este singurul ajutor. Un labrador antrenat să ghideze persoanele nevăzătoare. Invocăm legea şi bărbatul ne lasă să intrăm. Câţiva paşi mai departe situaţie se repetă.

Insă în lege scrie negru pe alb. Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice si în mijloacele de transport.

La nivelul Agenţiei pentru Plăţi şi Ins Sociale care este responsabilă cu amendarea celor care restricţionează accesul persoanelor asistate de un câine ghid, au primit în ultimul an, doar în 2018 o singură sesizare pe această temă

Cei care restricţionează accesul persoanelor însoţite de un câine ghid pot primi amenzi de până la 20.000 de lei. În România, există peste 800 de mii de persoane cu dizabilităţi. facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI