Căutare Live

Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

Medicul Octavian Jurma afirmă, vineri seară că trebuie foarte multă precauţie în relaţia cu varianta Omicron a coronavirus, pentru că este mult mai contagioasă.

Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru

Shutterstock

”O versiune cu 50% mai infecţioasă produce de 11 ori mai multe decese decât una cu 50% mai letală”, afirmă medicul, precizând că, în România, fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val şi mai periculos.

Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Ce spune un medic

”De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a consideră o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar, o versiune mult mai contagioasă dar mai puţin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate”, a scris, vineri seară, Octavian Jurma, pe Facebook, potrivit news.ro.

Potrivit acestuia, colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital.

Citește și: Ce crede Agenţia Europeană a Medicamentului despre Omicron. Ce schimbare aduce în plină pandemie

”Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puţine decese şi internări la AŢI, însă internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate că România şi pun o presiune uriaşă pe sisteme de sănătate mult mai performanţe. Un alt aspect este numărul mare de infectări şi internări în rândul copiilor. Şcolile nu sunt simple focare, sunt noduri de reţea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar şi familii care lucrează în izolare de acasă şi nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligaţi să meargă fizic în şcoli infestate de COVID-19”, a mai scris medicul.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al spitalizărilor, ”Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este şi mai letală”.

”Eşecul adoptării certificatului verde şi implicit eşecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu "vaccinarea mioritică" (infectare obligatorie în masă) (...) Pandemia se va termină doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a mai scris medicul.

Omicron se va răspândi foarte repede, cred specialiștii

Peste jumătate dintre europeni ar putea contracta varianta Omicron în două luni, având în vedere ”tsunamiul” actual, preconizează OMS Europa.

Citește și: Adevărul despre varianta Deltacron a noului coronavirus. Ce spun experții după ce au verificat toate datele și informațiile

OMS Europa avertizează, de asemenea, că lupta împotriva covid-19 cu doze ”booster” anticovid actuale nu este o strategie viabilă, o părere împărtăşită de EMA.

”Dacă avem o strategie în care să administrăm (doze) «booster» la patru luni, vom ajunge să avem probleme cu reacţia imunitară”, avertizează Marco Cavaleri.

”Iar în al doilea rând există, bineînţeles, riscul săturării populaţiei de administrarea continuă a unor doze «booster»”, avertizează el, conform News.

Statele este necesar să înceapă mai degrabă să se gândească la o administrare a unor doze ”booster” la o perioadă lungă de timp şi să le administreze la începutul iernii, la fel ca pe vaccinul antigripal.

În pofida faptului că varianta Omicron pare mai contagioasă decât celelalte variante, studii au relevat un risc mai mic de spitalizare în urma unei infecţii cu această variantă - estimat undeva între o trerime şi jumătate faţă de riscul de spitalizare al variantei indiene (delta) -, potrivit EMA.

Diferența între vaccinul împotriva Covid-19 destinat copiilor și cel destinat adulților. Explicațiile medicului Mihai Cr... Alexandru Rafila: „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi...
Parteneri
Compatibilitatea numerologică în funcție de cifra destinului. Ce fel de cuplu sunteți
Catine.ro
Ultimele știri
x