Antena Căutare

(P) 5 genuri de cărți potrivite pentru adolescenți

Lectura, practicată încă de la o vârstă fragedă, îi oferă copilului numeroase beneficii și îl obișnuiește cu această deprindere, care nu numai că îl va ajuta să dobândească mai multe cunoștințe, ci îi va extinde vocabularul și îl va determina să aibă o imaginație mai bogată. Totodată, citind își va petrece timpul liber făcând o activitate care îi aduce plăcere și relaxare.

(P) 5 genuri de cărți potrivite pentru adolescenți Galerie
5 genuri de cărți potrivite pentru adolescenți

Printre cele mai bune practici prin care îl poți convinge pe cel mic să citească se numără: puterea exemplului, prin lectura unor cărți împreună cu acesta, discuțiile privind ultima carte citită etc. Vârsta adolescenței ridică anumite provocări și în privința lecturii, astfel că, având la dispoziție diferite medii de divertisment, cărțile nu i se vor mai părea atât de captivante.

Pentru a putea depăși aceste momente de răzvrătire din viața unui adolescent, îți prezentăm cele mai potrivite și captivante genuri de cărți care îl vor cuceri: de la cărți de aventură și până la biografiile celor mai importante personalități ale lumii, veți putea alege împreună următoarea carte de citit:

1. Lecturi învăluite în mister

Fiind unul dintre cele mai apreciate genuri, mai mult ca sigur și în biblioteca ta se regăsesc anumite cărți polițiste, care sunt potrivite și pentru adolescentul tău. Misterul și acțiunea poveștii trezesc în cititor o curiozitate avidă de a afla inculpatul, dar și deznodamântul cărții, astfel că, pe baza informațiilor pe care le cunoști din carte, puteți concepe chiar și anumite jocuri, iar în acest fel te asiguri că va fi mereu curios și va ajunge la finalul cărții. Printre cei mai cunoscuți autori ai genului polițist se numără: Sir Arthur Conan Doyle, Raymond Chandler, Agatha Christie, James Patterson etc, așadar, oferta de cărți polițiste poate satisface gusturile chiar și celui mai pretențios adolescent.

2. Literatura clasică, oază de inspirație

Cele mai importante opere ale omenirii și cei mai importanți autori pe care literatura îi are de oferit fac parte din categoria literaturii clasice, astfel că, anumite titluri din această categorie sunt studiate și în cadru academic. Ca lecturi suplimentare, poți recomanda copilului tău operele care te-au impresionat, iar astfel vă veți putea îmbunătăți relația și nivelul de comunicare. Literatura clasică este de asemenea recomandată pentru a-l ajuta pe acesta să-și înțeleagă mai bine emoțiile și modul în care poate face față anumitor situații. La vârsta adolescenței, lectura clasică îl poate inspira pe adolescent să scrie chiar el, să descopere noi modalități prin care să își exprime emoțiile și, astfel, să lege prietenii cât mai autentice.

3. Călătorii imposibile cu ajutorul cărților SF

Nimic nu este mai reconfortant decât să te pierzi într-o poveste imposibilă scrisă cu măiestria marilor autori ai genului științifico-fantastic, un gen care este tot mai apreciat atât de adulți cât și de adolescenți. Dacă nu ai fost un mare fan al acestui gen, poți citi împreună cu copiii cărțile lor preferate, dezvoltându-vă propriul vostru club de lectură. Pe măsură ce relația voastră devine tot mai autentică, puteți invita și prietenii de la școală, ori din afara ei, pentru a face parte din acest club. Este cunoscut faptul că genul SF oferă o modalitate de evadare din realitatea presantă spre alte lumi și universuri, ceea ce duce la sporirea imaginației.

4. Benzile desenate

Benzile desenate sunt un punct bun de pornire când vrei să-ți familiarizezi copilul cu lectura. Dacă citiți împreună benzi desenate, veți descoperi noi modalități de a vă înțelege propria personalitate. De asemenea, acest gen de lectură îl poate învăța pe adolescent să aibă mai multă încredere în sine, să descopere noi modalități de rezolvare a problemelor și îl va ajuta să își dezvolte atât compasiunea, cât și empatia. De asemenea, benzile desenate sunt un bun prilej de a înțelege anumite concepte filosofice, precum: diferența dintre bine și rău, mitul eroului etc.

5. Biografiile personalităților preferate

Dacă și tu, și adolescentul tău împărtășiți unele pasiuni comune, pentru a-i insufla plăcerea de a citi, îi poți recomanda biografia unei personalități pe care el o apreciază. De asemenea, îl poți sfătui să aibă în vedere biografia unei personalități care te-a inspirat pe tine, ori să citească o poveste de viață care te-a impresionat. Cărțile din categoria biografiilor sunt foarte potrivite pentru a le arăta copiilor noi modalități prin care ei pot lua decizii, drept urmare îi vor influența să facă alegeri mai bune.

Cea mai bună modalitate prin care îi poți arăta copilului tău cât de importante sunt cărțile este o vizită la un anticariat. La anticariatul Târgul Cărții vei găsi mii de cărți potrivite atât pentru adolescentul tău, cât și pentru tine, la prețuri accesibile. Plimbați-vă printre rafturile pline de cărți și alegeți următoarea lectură care să va relaxeze!

Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului are loc pe 19 noiembrie 2021. Care sunt efectele ei asupra zodiilor... Cum va fi vremea până la finalul lunii noiembrie. Când vom avea de-a face cu temperaturi sub 0 grade Celsius...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x