Antena Căutare

(P) Ai mașina în service din cauza unui accident auto? Nici o problemă, poți primi una de înlocuire

Obține o mașină gratis în câțiva pași (destul de) simpli.

o mana care tine o cheie langa o masina
Se mai întâmplă și câte un lucru bun pentru șoferii din România. De pildă, norma 20/2017 emisă de către Autoritate pentru Supraveghere Fiscală. | RCA

Se mai întâmplă și câte un lucru bun pentru șoferii din România. De pildă, norma 20/2017 emisă de către Autoritate pentru Supraveghere Fiscală.

Conform acestei norme cu statut de lege, șoferii care au suferit un accident auto fără să fie vinovați pot primi gratuit o mașină de schimb pe perioada în care autoturismul lor se află în service. Trebuie doar să aibă o asigurare RCA, care se poate face online (ca toată lumea, nu?).

Nu dorim nimănui să se „bucure” de această facilitate. Dar, dacă se întâmplă – și în România se întâmplă nepermis de des – ca un alt șofer să îți cauzeze o belea, blogul RCA.ro explică aici https://www.rca.ro/blog/masina-inlocuire-rca ce ai de făcut pentru a nu rămâne pieton în cazul unui accident.

  1. Completezi constatarea amiabilă (sau declarația) pentru a obține avizul de introducere a mașinii avariate în service. Există deja promisiuni din partea autorităților responsabile, neonorate încă, legate de introducerea constatului amiabil RCA online, ceea ce ar simplifica acest lucru.
  2. Te adresezi societății la care șoferul vinovat are deschisă polița RCA pentru a primi nota de constatare și a deschide dosarul de daună.
  3. Cu nota de constatare și cu talonul, te prezinți la service. Aici ți se va elibera devizul și vei primi acordul asiguratorului pentru dosarul de daună.
  4. Abordezi o firmă de închirieri auto și comunici numele service-ului unde ai mașina și datele de contact ale consilierului de service. Pe baza devizului de reparație, se calculează pentru câte zile ți se poate oferi mașina de schimb. Conform legii, la fiecare patru ore de manoperă, ai dreptul la 24 de ore de folosire a mașinii de schimb.

Ca să rezumăm, pentru a primi mașina de înlocuire ai nevoie de următoarele documente:

  • Nota de constatare
  • Devizul de reparație
  • Copie a certificatului de înmatriculare
  • Copie a cărții de identitate
  • Copie a permisului

Pe piață oferte destule pentru serviciul de mașină de înlocuire pe baza RCA, cum ar fi cele de la Autonom, cu cea mai vastă rețea națională. Cu toate acestea, se estimează că doar 1% dintre asigurați cer acest serviciu care este – repetăm – gratuit pe toată durata reparațiilor.

Mai trebuie adăugat că mașina de schimb trebuie să fie din aceeași clasă cu cea pe care ai lăsat-o în service. Altfel spus, nu treci de la Mercedes Clasa E la Logan. Dar nici invers.

Rezultate Loto 26 mai 2022. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... ”Rockadelia”. Ce artiști vor mai urca alături de Delia pe 1 și 2 iunie. Lista completă a invitaților speciali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x