Antena Căutare

Românii nu consumă vitamine, consumă insecticide! În magazinele din țară zac fructe și legume contaminate din străinătate: ardei gras cu buprofezin, banane cu imazalil și struguri cu procimidon

În 2020, Turcia ocupă locul întâi la legume, fructe, pline de pesticide aduse în România. Atunci când vorbim de sănătate, sfaturile specialiștilor indică mesele bogate în fructe și legume.

Românii nu consumă vitamine, consumă insecticide! În magazinele din țară zac fructe și legume contaminate din străinătate:  ardei gras cu buprofezin, banane cu imazalil și struguri cu procimidon Galerie
Românii nu consumă vitamine, consumă insecticide! În magazinele din țară zac fructe și legume contaminate din străinătate: ardei gras cu buprofezin, banane cu imazalil și struguri cu procimidon

Piețele, micile magazine și hipermarketurile sunt pline de astfel de produse în această perioadă a anului. Dar, nu toate respectă normele europene. Firme care aduc fructe și legume din import ocolesc legea, cu ochii doar pe profit, fără interes pentru sănătate cetățenilor. Ceea ce contează pentru sănătate, nu ține neapărat de aspect, ci și de interiorul acestor alimente, potrivit Antena3.

Producătorul român ajunge greu să penetreze cu marfa în lanțurile de supermarket. Aici locul este ocupat de fructele și legumele importate din alte țări.

În România, verificarea și controlul acestor produse se ocupă Agenția Națională Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii controlază rezidurile de pesticide, acea otravă periculoasă pentru sănătatea noastră care poate duce la boli grave. Aceste reziduri pot dezvolta în timp și anumite tipuri de cancer.

Aflați toate detaliile în videoclipul de mai jos

Produsele periculoase de pe rafturile magazinelor:

Pentru descoperirea acestor reziduri periculoase, ANSVSA relevează probele și elimină din circuit produsele cu risc major. În ultimii trei ani, legumele și fructele identificate ca neconforme au provenit din țări precum Turcia, China, Macedonia, Polonia.

Produsele neconforme găsite pe rafturile magazinelor: ardei gras cu buprofezin (substanță activă peste nivelul maxim admis), banane cu imazalil din Ecuador, struguri din Republica Moldova cu procimidon, ardei iute din Uganda cu lambda-cihalotrin.

Procymidona este un pesticid. Este adesea folosit pentru uciderea ferigilor și urzicilor nedorite și ca fungicid dicarboximid pentru uciderea ciupercilor.

Buprofezina este un insecticid utilizat pentru combaterea dăunătorilor de insecte.

Imazalilul este un fungicid utilizat destul de des în agricultură.

Acesta mai poate fi găsit și sub următoarele denumiri: enilconazol, sulfat de enilconazol, mononitrat de imazalil, fosfat de imazalil, sulfat de imazalil.

Este utilizat în special pentru tratamentul bananelor, citricelor și merelor după recoltare și al semințelor înainte de plantare (cereale și cartofi).

Un poliţist de frontieră din Timiş în vârstă de 43 de ani, depistat cu COVID - 19, a decedat... Tavy Puștiu, cântărețul care și-a transmis moartea pe Facebook, era în pragul divorțului. Rudele au rupt tăcerea: ”Se ce...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x