Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Pedeapsa cu moartea pentru criminalul de la Caracal! Autoritățile anunță schimbări

Cu preţul vieţii ei, Alexandra l-a prins pe călăul de la Caracal. După ce adolescenta de 15 ani a fost ucisă înainte ca salvatorii să ajungă la ea, autorităţile anunţă abia acum măsuri concrete pentru perfecţionarea sistemului de localizare prin 112.

Cu preţul vieţii ei, Alexandra l-a prins pe călăul de la Caracal. După ce adolescenta de 15 ani a fost ucisă înainte ca salvatorii să ajungă la ea, autorităţile anunţă abia acum măsuri concrete pentru perfecţionarea sistemului de localizare prin 112.

Măsuri pe care se chinuie să le implementeze din august anul trecut, dar care au fost blocate de birocraţie. Bâjbâiala autorităţilor i-a scos pe români în stradă.

Alexandra a văzut în apelul la 112 singura scăpare. Cu un curaj nebun, fata a reuşit să ia telefonul călăului. Un telefon vechi, fără acces la internet. A vorbit patru minute cu angajaţii statului pe care i-a implorat să o ajute. În zadar, însă. Poliţiştii au intrat în casa criminalului la 19 ore de la apel.

SISTEMUL 112 ARE UN MARE DEFECT

Autorităţile recunosc abia acum una din hibele sistemului unic de urgenţă 112: localizarea nu se face instant. Iar soluţia este halucinantă: o aplicaţie 112 pentru mobil. Au spus-o din prima zi a anchetei reprezentanţii STS, iar acum o promovează şeful comitetului 112 nou înfiinţat.

Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim, astfel încât populaţia să o descarce, cât mai mulţi dintre ei pentru că ea există. Şi este o soluţie pe termen scurt de a o promova.

Proiectul pentru localizare imediată se discutată încă din 2017, dar este întârziat de birocraţie. Din 11 august 2018 şi până azi, din contestaţie în alta.

ROMÂNIA PROTESTEAZĂ

Pentru familiile celor două fete ucise, dar şi pentru mii de oameni revoltaţi, promisiunile autorităţilor nu aduc alinare.

Din faţa Palatului Victoria şi până în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, mulţimea s-a unit aseară într-un singur glas.

Între timp, oficialii români promit anchete şi schimbări. STS a şi terminat verificările interne. Concluzia?

"Au fost respectate prevederile privind operarea și că nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice ale echipamentelor sau serviciilor lor în ceea ce priveşte modul de tratare a apelurilor 112."

Între timp, peste 90 de mii de români au semnat o petiţie prin care cer reintroducerea pedepsei cu moartea şi înăsprirea pedepselor pentru viol şi pedofilie.

Recomandari