Antena Căutare

Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei în anumite condiții! Anunțul a fost făcut de autorități 

Noua lege a pensiilor, care a fost de curând aprobată de Guvern, aduce schimbări în ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor. 

Noua lege a pensiilor, care a fost de curând aprobată de Guvern, aduce schimbări în ceea ce privește vârsta de pensionare a femeilor.

Conform proiectului de lege privind sistemul public de pensii, vârstele standard de pensionare vor fi tot de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, aşa cum prevede actuala legislaţie. Iar stagiul de cotizare va fi de minimum 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani (valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei). Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, de curând, iar acum a ajuns la Parlament pentru dezbatere, urmând să fie analizat şi supus votului în fiecare dintre cele două Camere. Când va fi adoptat, va ajunge apoi pe maşa şefului statului, pentru aprobare.

În ceea ce privește vârstele standard de pensionare și stagiul complet de 35 de ani, acestea vor fi atinse treptat, până în ianuarie 2030. Proiectul de lege este însoţit şi de o anexă care prevede modul cum vor fi eşalonate aceste creşteri, necesare pentru a nu pune în spinarea unor salariaţi (celor născuţi înainte de 1968, mai exact) condiţii nedrepte de pensionare.

„În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5”, prevede proiectul. Uitându-ne în respectiva anexă, vedem că anumite femei se vor putea pensiona la 63 de ani sau puţin mai devreme. Ca să lămurim exact chestiunea acestor eşalonări, ne uităm în anexa menţionată după câteva exemple. Pentru o femeie născută în ianuarie 1960, dreptul la pensie se va putea cere chiar în septembrie 2021, aceasta având vârsta de 61 de ani şi 31 de ani şi opt luni de stagiu de cotizare. O femeie născută în iunie 1964 se va putea pensiona în februarie 2027, la 62 de ani, având 33 de ani şi opt luni de stagiu de cotizare.”, scrie avocatnet.ro.

Ionuț Budișteanu, unul dintre cei mai influenți tineri din lume, știe cum va arăta lumea de mâine!... România, lovită de un cutremur major?! Parapsihologul Ioan Istrate a spus când va avea loc: ”Va fi puternic!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x