Antena Căutare

Pesta porcină evoluează în prezent în 77 de localități! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 77 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 192 de focare, dintre care două în exploataţii comerciale şi unul într-o exploataţie de tip A

Pesta porcină evoluează în prezent în 77 de localități! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate Galerie
| pexels.com

Pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în 77 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 192 de focare, dintre care două în exploataţii comerciale şi unul într-o exploataţie de tip A, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis, miercuri, AGERPRES.

Se înregistrează șase cazuri doar la porci mistreți. În total au fost eliminaţi până în prezent 369.505 de porci afectaţi de boală şi există 1.552 de cazuri la mistreţi, potrivit autorităţilor veterinare.

La nivel naţional au fost stinse 1.240 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (566), Brăila (136), Ialomiţa (132) şi Călăraşi (104).

Pesta porcină evoluează în prezent în 77 de localități! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate

Până la data de 10 iulie 2019 au fost despăgubiţi 8.774 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252,22 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Potrivit ANSVSA, evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Pesta porcină evoluează în prezent în 77 de localități! Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate


Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.


"Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii", susţin reprezentanţii ANSVSA.

ANSVSA solicită populaţiei ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.


Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.


ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Procurorul din cazul de adopţie al Sorinei, urmărit penal! Care sunt acuzațiile care i se aduc... Furtună devastatoare în Grecia! O femeie și un copil din România, aflați în vacanță, au murit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x