Antena Căutare

Praf saharian în România, de astăzi. Ce este și cum ne afectează

Praf saharian în România.Potrivit ANM, de miercuri, România este afectată de un nor de praf saharian. Ce este și cum ne afectează

Praf saharian în România, de astăzi. Ce este și cum ne afectează
Praf saharian in Romania

Praf saharian în România. Potrivit ANM, de miercuri, România este afectată de un nor de praf saharian. Ce este și cum ne afectează

Un nor de praf saharian s-a desprins din nordul Africii. Potrivit Severe Weather, norul de praf saharian va ajunge inclusiv în partea de nord a continentului european, spre Marea Britanie și Irlanda. Miercuri, acesta ajunge și în România. Meteorologii spun că în ţara noastră prezenţa norului de paf va putea fi observată mai ales în regiunile vestice, nord- vestice şi la munte, începând chiar de astăzi şi până sâmbătă. Potrivit unui comunicat al ANM, concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Praf saharian în România. Calitatea aerului afectată

Din cauza acestui nor de praf saharian, cerul va fi mai întunecat ca de obicei, un praf gălbui se va depune pe suprafeţele exterioare, ceea ce înseamnă că ne vom găsi maşinile pline de praf dimineaţa. De asemenea, calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea până când norul va trece de ţara noastră. Acest lucru, cel mai probabil, se va întâmpla sâmbătă.

Praf saharian. Ce este

Praful saharian este un nisip de culoare roşiatică. Potrivit specialiștilor, acesta se ridică în urma furtunilor deşertice. Din cauza acestui nor de praf saharian în atmosferă se formează adevăraţi nori de praf care sunt, apoi, purtaţi de curenţii de aer. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Datele furnizate de specialiștii arată că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950, şi sunt tot mai ameninţătoare. De aceea, au fost numite diavolii de praf .

Praf saharian în România 2019. Cum ne afectează

Calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea până când norul va trece de ţara noastră.

„În perioada 23-28 aprilie, circulaţia aerului preponderent din sector sudic va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, estul şi centrul Europei”, arată ANM.

În ţara noastră concentraţia particulelor de praf va fi totuşi redusă. Începând de sâmbătă, fenomenul va dispărea.

Nor de praf saharian. Cum ne protejăm

Persoanele care suferă de astm ar trebui să fie mai precaute atunci când ies din casă, să poarte măști de protecție. De asemenea, este nevoie de precauție în cazul copiilor mici și bebelușilor, care ar trebui protejați și evitată expunerea în aceste zile.

Citește și: Prognoza ANM actualizată. Ploi cu praf saharian în următoarele 24 de ore și temperaturi de peste 25 de grade

Maria Ghiorghiu, profeție înfiorătoare în Săptămâna Patimilor: ”Blocurile se vor dărâma, precum niște castele de nisip!”... S-a ales cu o mână paralizată și e dependentă de tubul de oxigen. Alina vrea să trăiască pentru copilul ei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x